2024. április 25., csütörtök

Megszűnt egy zombori iskola

A zombori városi tanács augusztus 28-án hozott határozatával megszűnt az Október 21. Általános Iskola, a diákok szeptember elsejétől a Testvériség-Egység Általános Iskolába járnak majd.

Az iskola bezárását már jóval korábban az oktatási minisztérium kezdeményezte, azzal az indoklással, hogy alacsony a diáklétszám, valamint a közelben működik egy másik, nagyobb létszámú iskola, az ésszerűsítés nevében oda kell átirányítani a tanulókat.

A két iskola valóban egymás közvetlen közelében van, és korábban az is felvetődött, hogy az oktatási minisztérium átengedi az Október 21. iskola épületét az igazságügyi minisztériumnak a bíróságok és ügyészségek javára.

Aztán hosszasan elült az iskola sorsa fölötti találgatás, végül négy nappal a tanévkezdés előtt megszületett a döntés a bezárásáról.

Borislav Staničkov, az iskolaigazgatóság elöljárója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a megszüntetett iskolába összesen négy elsős iratkozott, kettő a Bükkszállás peremvárosi településre kihelyezett tagozatba, kettő pedig a városiba. Most az intézmény mind a 110 tanulója átkerül a Testvériség-Egységbe.

– Amint a kormány hivatalossá teszi az iskola bezárását, az oktatókat más iskolák veszik át, ugyanúgy, mint a többi iskolából azokat, akiknek nincs ki a teljes óraszámuk, vagy beosztás nélkül maradtak. Az alkalmazottak egy részét pedig az igazságügyi minisztérium foglalkoztatja a továbbiakban.