2024. március 29., péntek

Vakvágányon a kerülőút

Miközben a helyi hatalom képviselői nemrég azt ígérték a nagybecskerekieknek, hogy 2015-ben rendeződik a város ivóvíz-ellátása, addig a másik komoly kommunális problémáról – a kerülőút építésének a folytatásával kapcsolatban – már jóslatokba sem mernek bocsátkozni. A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis könnyen megtörténhet, hogy jövőre sem látnak munkához az utászok. Vagyis a tehergépkocsik továbbra is a Béga menti várost átszelő főúton dübörögnek még egy ideig.

Az önkormányzat tisztségviselői korábban azt ígérték, hogy a munkálatok 2013-ban elkezdődnek. A tavaszból ősz lett, aztán kiderült, hogy az önkormányzat ugyan aláírta a 775 millió dináros projektumról szóló protokollt a Putevi Srbije közvállalattal, de mindhiába, amikor az idei köztársasági költségvetésben erre a célra nem irányoztak elő eszközöket. A tervek szerint ugyanis a nagybecskereki kerülőút építésének a folytatására a köztársaság 700 millió dinárt biztosít majd, az önkormányzatnak pedig a földkisajátítás (eredetileg 75 millió dinárra becsült, később csaknem kétszer ekkora) költségét kell fedeznie.

Közben folyt a politikai csatározás is: a haladó-szocialista hatalom a késlekedés miatt a korábbi demokrata-ligás hatalmat hibáztatta, mert hogy állítólag nem végezték el időben a földkisajátítást. A politikai vita idővel elcsöndesedett, miután kiderült, hogy egyszerűen nincs pénz erre a beruházásra (sem).

A nagybecskerekiek most abban reménykedhetnek, hogy a jövő évi köztársasági költségvetésben jóváhagyják majd a nagybecskereki kerülőút építésére tervezett összeget, vagyis, hogy időközben nem lesznek annál fontosabbnak ítélt beruházások.

A nagybecskereki körgyűrű építése 1991-ben kezdődött. Eddig ötmillió eurót költöttek el rá, a munka befejezéséhez ennek még legalább a kétszeresére lesz szükség. Hét kilométer utat kell megépíteni, valamint egy felüljárót és egy Bégán átívelő hidat a Proleter szőnyeggyárnál.