2024. április 25., csütörtök

Nagycsaládosnak lenni öröm

A horgosi Szabó család érdemelte ki a Példamutató Nagycsalád díjat, Magyarkanizsa pedig a Családbarát Önkormányzat díjat

A Magyar Nemzeti Tanács – a demográfiai akcióterv keretében – pénteken első alkalommal adta át a Példamutató Nagycsalád és a Családbarát Önkormányzat díjakat. A bizottság döntése alapján a horgosi hatgyermekes Szabó család érdemelte ki a Példamutató Család díjat, Magyarkanizsa önkormányzata pedig a Családbarát Önkormányzat díjat.

Az alkalmi ünnepséget dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke nyitotta meg, majd átadta a díjakat. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy egy olyan világban élünk, amelyben a fő szabály az egyén, az individuum egekbe emelése, az önzés, a fogyasztás, az anyagi javak halmozása.

– Ebben a világban az olyan értékek, mint a házasság, a család, az anyaság, a gyermekvállalás, a szeretet, az érzelem, a szerelem, a szülőföld és a haza megbecsülésének szeretete a múlt relikviáinak számítanak. Az önök nagycsaládos példája nem sajnálatra vagy rácsodálkozásra érdemesek, hanem csodálatra, megbecsülésre méltóak és követendő példának számítanak – hangsúlyozta az MNT elnöke, hozzátéve, hogy az MNT ebből a megfontolásból fogadta el a népesedési akciótervet és hozta létre a díjakat.

A díjátadás előtt az MNT elnöke elismerőlevelet ajándékozott a díjakra jelölt önkormányzatoknak és a nagycsaládoknak egyaránt. Az önkormányzatok közül Zenta önkormányzata kapott elismerő levelet, mivel bevezette a nagycsaládos kártyát, valamint az önkormányzati munkahelyek 10 százalékát családbarát munkahellyé nyilvánították. A Családbarát Önkormányzat címet és díjat Magyarkanizsa azzal érdemelte ki, hogy népesedési akciótervet fogadott el, 2 millió dinárral támogatja annak programjait, támogatja a nagycsaládos egyesületeket, az újszülöttek után egyszeri pénzjuttatást ad, nagycsaládos kártyát vezetett be. Továbbá ingyenes a diákok számára az uzsonna, támogatják a diákok utaztatását és a lombikbébiprogramot is (75 ezer dinárral), valamint számos játszótér került felújításra. A díjat Darabán Piroska, Magyarkanizsa községi tanácsának gyermek- és egészségvédelemmel, művelődéssel megbízott tanácstagja vette át.

A Példamutató Nagycsalád díjat azok a legalább három gyerekkel rendelkező családok kaphatják meg, akik örömmel és tudatosan vállalták gyermekeiket, valamint aktív közösségépítői környezetünknek, felhívva a figyelmet a családi és a keresztény értékekre, továbbá a közösségi segítség fontosságára. A Családbarát Önkormányzat díjat azok az önkormányzatok kaphatják meg, amelyek kiemelkedően foglalkoznak a családokkal, és a jóléti intézkedések mellett erkölcsileg is támogatják a családokat.

– A mindenkori és a jelenlegi önkormányzat sokat tett és tesz, hogy megállítsuk az elvándorlást és jólétet biztosítsunk a családoknak. Természetesen mindez nemcsak az önkormányzat, hanem az intézményeink áldozatos munkájának érdeme is – mondta Darabán Piroska, majd hozzátette, hogy a közösség számára az infrastrukturális beruházások és művelődés is nagyon fontosak.

A Példamutató Nagycsalád díjat a hatgyermekes Szabó család érdemelte ki, az édesapa, Gyula gépészmérnök és okleveles hitoktató, a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanára, felesége, Gabriella festőrestaurátor. A család kezdeményezésére alakult 2003-ban a horgosi Fészek Nagycsaládos Egyesület.

– A nagycsaládos létnek van egy láthatatlan, nagyon is kézzel fogható támogatója, a Jóisten. Amíg nem lép rá az ember a nagycsaládos lét útjára, nem is sejtheti, mennyi öröm, csoda, gondviselés, siker érheti. Ha újrakezdhetném, megint csak ezt tenném – mondta Szabó Gyula, és megjegyezte, hogy a nagycsaládos lét megpróbáltatással is jár, valamint a keresztény értékrend megújíthatja a nemzetet.

Példamutató Nagycsalád elismerő oklevelet a kishegyesi Csőke család, a hajdújárási Nagy család, a bácskossuthfalvi Móricz család, a kúlai Lackó család és a padéi Kovács család kapott.