2024. április 25., csütörtök

Az együttműködésben a fejlődés esélye

Megtartották a Cross Cluster projektum zárókonferenciáját

A kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelését tűzte ki célul a klaszterek közötti együttműködés szintjének fejlesztésével a Cross Cluster nevű IPA-projektum, amelynek zárókonferenciáját tegnap tartották meg Újvidéken. A határon átnyúló projektum főhordozója a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség, első számú partnere pedig a tartományi kormány által alapított BSC Információs Központ. A tervezet két célcsoportja a bajai Kincses Bácska Élelmiszer-ipari Gazdaságfejlesztési Klaszter és a zombori Somborski salaši klaszter.

Az elmúlt évek pénzügyi nehézségei következtében a kis- és középvállalkozások különösen nehéz helyzetbe kerültek, az innováció menedzsmentje, az új termékek fejlesztése és forgalomba hozatala nehézségekbe ütközik. A Cross-Cluster projektum célja, hogy olyan határokon átívelő program valósuljon meg, amely hozzájárul a vizsgált klaszterek és a klaszter tagjainak innovációs tevékenysége fejlődéséhez, hatékonyabbá tételéhez. Fontos cél a vajdasági vállalkozói rendszer kialakítása, a foglalkoztatást növelő projektumok és programok kezdeményezése és lebonyolítása. Ennek várható eredménye a gazdák, a családi kis- és középvállalkozások nagyobb versenyképessége, az innovációk alkalmazása, a befektetések növelése, az önfoglalkoztatás ösztönzése és a munkanélküliség csökkentése.

A zárókonferencián fölszólalt Marija Vujaković, a BSC Információs Központ igazgatója és Maróti Péter, a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség igazgatója. A Kincses Bácska klaszter nevében Gyulai Tamás, a Somborski salaši klaszter nevében pedig Branko Milešević beszélt az eredményekről.

A Cross-Cluster projektum teljes értéke 119 262 euró, ebből a BSC Információs Központ 57 980 eurót, a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség pedig 61 287 eurót finanszíroz. Mindkét szervezet számára az IPA-alapokból szavatolták a projektum megvalósításához szükséges költségek 85 százalékát.