2024. március 29., péntek

Az ukrán válság miatt gyengül a dinár

Az ukrán válság miatt a nemzetközi piacokat uraló feszült helyzet áll a dinár gyengülésének hátterében az utóbbi napokban – olvasható a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) közleményében. Nemcsak a szerb valuta, hanem a térség országainak fizetőeszközei is gyengülnek a napokban: ugyanezen oknál fogva. A piaci feszültség elsődleges kiváltóoka az ukrán válság.

Az euróval szemben tegnap a dinár naponta 0,1 százalékot veszített értékéből, a magyar forint viszont 0,5 százalékot, a lengyel zloty, a román lej és a cseh korona pedig 0,3 százalékot.

„A hitelt érdemlő nemzetközi források szerint a valuták gyengülésének együttes okozója az ukrajnai helyzet, aminek további kiéleződése befolyással lesz a befektetőkre, akik igyekeznek minimalizálni a kockázatokat” – áll az SZNB közleményében.

A dinár gyengülésének további tényezői az utóbbi napokban az ország pénzügyi konszolidációjával kapcsolatos bizonytalanságok és a kőolajszármazékokat beszállító importőrök körében tapasztalható megnövekedett devizaigény.

A szerb központi bank az idén a dinár árfolyamának stabilizálása érdekében 910 millió eurót adott el és 200 millió eurót vásárolt a devizapiacon.

Nemcsak a hazai valuta veszített tegnap az értékéből: az euró értéke 21 hónapos mélypontjára jutott a svájci frankkal szemben. Egy euró 1,2005 svájci frankot ért pénteken. A japán jen szintén erősödött. Az amerikai dollárral szemben is gyengül az euróövezeti valuta: egy euró 1,3171 dollárt ért tegnap, megközelíti az egyéves 1,3151 dolláros minimumot, amennyit a hét elején jegyeztek, azt követően, hogy az ukrán kormány azzal vádolta meg Oroszországot, hogy katonái átlépték az ukrán határt.

A svájci frank és a japán jen erősödése rossz hír azok számára, akik svájcifrank-alapú vagy jen alapú hitelt vettek fel.