2024. április 19., péntek

Vég helyett kezdet

Lovak a magyar és szerb kulturális örökségben – 1400 kilométer lovastúra-útvonal 66 település érintésével

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a Tegyünk Izsákért Egyesület és a Favory Lovasklub tegnap ismertette a Lovak a magyar és szerb kulturális örökségben című IPA-projektum eredményeit. A zárórendezvényt Bunford Tivadar, a Háló elnöke nyitotta meg, majd a köszöntő beszédek után bemutatták a projektum eredményeit, és különféle előadásokat tartottak. Bunford elmondása szerint a projektum célja a határ menti régióban található több száz éves lovaskultúra szerepének és a hozzá kapcsolódó kulturális, gazdasági, történelmi és egyéb hagyományok bemutatása volt, valamint hozzájárulás a térség kulturális és lovas turizmusának fejlesztéséhez, amelyet a határ menti régió lovas hagyományaiban rejlő lehetőségek feltárásával igyekeztek elérni.

– Fel kellett térképeznünk, hogy a XXI. században mit jelent számunkra, vajdaságiaknak, Bács-Kiskun megyeieknek a ló, hogyan tudjuk őket hasznosítani – mondta Bunford.

Dr. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő köszöntő beszédében megjegyezte, hogy a ló tényleg az ember legjobb barátja, ezt pedig bizonyítja, hogy össze tudja kötni a különböző politikai beállítottságú és vallású embereket is.

– Azért hoztuk létre hatalmas munkával a projektumot és a lovastúra-útvonalakat, hogy emberek ezrei közlekedjenek majd rajta. Nem tudom megjövendölni, hogy mennyi ember használja majd az útvonalakat, mennyi turistát vonz majd ide a projektum, de tapasztalataim szerint azok a parkok, pontok, ahol állatok, többek között ló is van, sokkal több turistát vonzanak, mint azok, amelyekben nincsenek – mondta Bányai Gábor, majd megjegyezte, az IPA-nak köszönhetően Vajdaságba is érkezik majd fejlesztési forrás, valamint meggyőződését fejezte ki, hogy a program a térség gazdasági fejlesztéséhez is hozzájárul majd.

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke szerint a zárókonferencia nem valaminek a végét, hanem valaminek a kezdetét jelenti.

– A projektum által sikeresen megállapítottuk azokat a pontokat, amelyek a határokon túlnyúlóan összekötik a régiót. A program hozadéka széles körű, és nemcsak a lovak szerelmesei részesednek ebből, hanem az egész régió, valamint a gazdaság, amelyik ága a turizmus. A turizmus igénye viszont az, hogy vonzó és eredeti témát találjunk, amely idevonzza az embereket. Úgy gondolom, ennél eredetibb témát nem találhattunk volna – mondta Nyilas Mihály.

Varga István, a Tegyünk Izsákért Egyesület elnöke elmondta, hogy feladatuk a magyarországi lovasbázisok (tanyák, lovardák stb.) feltérképezése, valamint a megfelelő helyek bevonása volt a projektumba, túraútvonalba.

Keresztes Teréz, a Favory Lovasklub elnöke elmondta, a programban a vajdasági lovaskultúrát népszerűsítették nagy sikerrel Vajdaságban és Bács-Kiskun megyében. Mint megjegyezte, a szóban forgó projektum után bátran részt vennének minden hasonló projektumban, mivel a közönség nemcsak hálás, hanem ki is mutatja a lószeretetét.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere szerint a projektum kiváló alkalom arra, hogy olyan lépések történjenek a következő időszakban, amelyek elősegítik a vajdasági lovasport fejlesztését. Véleménye szerint a tartománynak hathatósabban kellene segítenie a lovas sportot és lovaskultúrát.

A program 18 hónapja alatt számos konferenciát tartottak, a főpályázó a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat volt, a Háló, a Favory és a Tegyünk Izsákért Egyesület pedig projektpartnerek voltak. A projektum 2013. március 1-jén kezdődött, 2014. augusztus 31-én ér véget, 192 110 euró értékű, amelyből az IPA 163 293,50 eurót adott. Keretében 10 projektmenedzsment-megbeszélést, 12 kerekasztal-műhelymunka eseményt tartottak, részt vettek 8 lovas rendezvényen Vajdaságban és Bács-Kiskun Megyében, megterveztek 8 lovastúra-útvonalat, amelyeket különböző színű jelzésekkel láttak el, 4 nyelvű (magyar, szerb, angol, német) brosúrát és a lovastúra-útvonalakat bemutató térképet adtak ki, végül kidolgozták a projektum weboldalát (www.horse-trails.hu) és a virtuális múzeumot. A 8 túraútvonal mintegy 1400 kilométert tesz ki, 66 települést (40 magyarországi és 26 vajdasági) és 73 lovas bázist (43 magyarországi és 30 vajdaságit) foglal magában.