2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI MEZŐGAZDASÁG-FEJLESZTÉSI ALAP

Meghirdették az őszi pályázati ciklust

Rendhagyó módon, Novi Slankamen egyik gyümölcsösében tartott tegnap Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója és Stojan Marinković igazgatóhelyettes sajtótájékoztatót, amelyen az alap őszi pályázatait jelentették be. Az egybegyűlteket Zoran Đukanović és édesapja, Dobrosav látta vendégül, akik korábbról haszonélvezői a tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap hitelpályázatainak.

A tartományi alap idei pályázataira mintegy ötmillió eurót irányozott elő, ebből megközelítőleg hárommilliót a tavaszi ciklusban osztottak ki, az ezúttal fennmaradt kétmillió eurót pedig az őszi pályázati ciklus keretében osztják ki azok között a bejegyzett gazdaságok hordozói között, akik sikerrel járnak a pályázatokon. Az alapnak fennállása óta megközelítőleg háromezer hitelélvezője volt, és csupán az idén 500 új hitelt sikerül kiosztani – mondta Stojan Marinkov.

Szabó József igazgató elmondta, az őszi pályázati ciklus keretében hét hitelvonalra pályázhatnak az érdekeltek, mégpedig új mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására, védett kertek, fóliasátrak felállítására, továbbá többéves ültetvények telepítésére, jégvédelmi hálók felszerelésére, tenyészborjak vásárlására, juh- és kecskeállomány beszerzésére, valamint gabonatárolók, azaz silók várárlására.

Szabó József igazgató elmondta, az alap valamennyi hitelvonalára érdemes odafigyelni, különösen a védett kertek, fóliasátrak felállítását támogató pályázatra, mert azontúl, hogy a hitel kedvező, mindössze 2 százalékos éves kamattal és hároméves törlesztésre szerezhető meg, a tartományi mezőgazdasági titkárság egy másik pályázatán az elnyert összeg egy része vissza nem térítendő támogatást is élvezhet. Tehát érdemes azt is megpályázni – hangoztatta Szabó József.

A tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap pályázatai augusztus 29-étől szeptember 30-áig tartanak nyitva.