2024. április 19., péntek

A kisvállalkozások nagy jelentősége

Nagybecskereken megnyílt az Inocoop 2014

Zorana Mihajlović, a szerbiai kormány alelnöke, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter tegnap Nagybecskereken megnyitotta az Inocoop 2014 innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállítást, amelyet augusztus 30-áig lehet megtekinteni a Medison sportcsarnokban. A rendezvényt a Nagybecskereki Regionális Gazdasági Kamara, a Nagybecskereki Vállalkozók Egyesülete szervezi, a helybeli Turisztikai Központ közreműködésével. Az idei rendezvényre 11 országból több mint 270 kiállító 74 standon mutatja be termékeit. Ez a rendezvény egyben a szerbiai, de a környező szomszédos országok gazdasági kamaráinak a találkozója is.

Az egybegyűlteket üdvözölve Čedomir Janjić polgármester kiemelte, hogy a XV. kiállítás újabb alkalom arra, hogy rámutassunk a kis- és közepes vállalatok jelentőségére.

Zorana Mihajlović gratulált a nagybecskerekieknek, hogy 1994 óta folyamatosan éltetik a vállalkozói kiállítást, amely teljesítette a legfontosabb feladatát, az új üzletek megkötését.

– A szerbiai kormány számára rendkívül fontos, hogy fejlődjön a vállalkozói készség, fejlődjenek a kis- és a közepes vállalatok. Készül egy törvénycsomag (egy részét már elfogadták) éppen abból a célból, hogy segítsenek a kis- és közepes vállalkozásoknak. Azt is eredménynek tartjuk, hogy az állam és a közvállalatok nem tartoznak a kis- és közepes vállalatoknak. Emellett az a feladatunk, hogy kedvező légkör alakuljon ki ahhoz, hogy az emberek (sikeresen) vállalkozzanak. Ez nemcsak a szükséges engedélyek beszerzésére vonatkozik, hanem arra is, hogy jó koordináció legyen a községek, a városok és az állam, valamint a tartomány között, mert csak így lehet fejlődni – hangsúlyozta megnyitóbeszédében a miniszter asszony, sikeres kiállítást, sikeres üzletkötéseket kívánva a résztvevőknek, és azt, hogy a jövőben több vállalkozás nyíljon, mint amennyi megszűnik.

Az idei kiállítók nagy többsége (mintegy 85 százaléka) a termelési részlegből érkezik, rajtuk kívül jelen vannak az idegenforgalmi és a szolgáltatási cégek is, kezdve a kis vállalkozóktól a legnagyobb kompániákig. Az elmúlt 14 évben összesen 28 000 látogatója volt a kiállításnak az egész Szerbiából és a környező országokból is. Az idei háromnapos rendezvényre háromezer látogatót várnak.

Kísérőrendezvényként szemináriumokat, kerekasztal-beszélgetéseket, termékbemutatókat és tematikus konferenciákat tartanak. Az idén első ízben mutatkoznak be a Made in Banat tömörülés (Észak- Közép- és Dél-Bánát, illetve Nagykikinda, Nagybecskerek és Pancsova, valamint Bánát romániai részének (Temesvár) vállalkozói, összesen mintegy negyven kiállítóval.

Nem véletlen, hogy ma (immár harmadszor) Magyar nap lesz az Inocoopon, ugyanis az idén érkezett a legtöbb kiállító Magyarországról. A Békés megyei Kereskedelmi és Iparkamara a rendezvény immár hagyományos vendége, úgyszintén a szegedi Szerb–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is. Bemutatkoznak a bajai termelők, de eljöttek Muzslya testvértelepülésének, Mindszentnek a termelői és gazdái is, akár a budapesti Corvinus Egyetem és a mórahalmi gyógyfürdő, de bemutatja termékeit a budapesti Pannon-gép vállalkozás is. Itt van a muzslyai vállalkozók és családok egyesülete, a Fókusz klaszter, amelynek tizenkét standján több mint ötven vállalkozó állította ki termékeit. Első alkalommal mutatkozik be a Nagybecskereki Magyar Vállalkozók Egyesülete is.

Zorana Mihajlović tegnap a nagybecskereki városházán infrastrukturális és gazdasági témákról tárgyalt Čedomir Janjić polgármesterrel. Többek között szó volt a Nagybecskerek és Belgrád közötti, úgynevezett gyorsút építéséről, amelynek hamarosan elkészül a tervdokumentációja, melynek kivitelezésére valószínűleg koncessziós pályázatot hirdetnek. A miniszter asszony szerint ennek keretében keresik majd a megoldást a nagybecskereki kerülőút építésének folytatására is. Szó volt az écskai repülőtér státusáról is. Ezzel kapcsolatban Zorana Mihajlović közölte a kormány abbéli szándékát, hogy egy vállalatba tömöríti a 25 szerbiai kis repülőteret. Elmondta, hogy a következő négy évben ezer kilométer utat fognak felújítani, erre a célra háromszáz millió eurót biztosítottak.

Újságírói kérdésre válaszolva a szakminiszter elmondta, hogy 15 napon belül folytatódnak a munkálatok az újvidéki Žeželj-hídon, de tekintettel arra, hogy az építkezési idény második felében vagyunk, és hogy pótmunkák is lesznek, amelyekre további eszközöket kell biztosítani, számolni kell a késéssel. De mint mondta, fontos, hogy az érdekelt felekkel (Szerbiai Vasutak, Tartományi Kormány, Újvidék város) sikerült közös nevezőre jutni.

A szocialisták és a haladók, illetve az Ivica Dačić és Nebojša Stefanović közötti vitával kapcsolatos kérdésre válaszolva Zorana Mihajlović csak annyit mondott, hogy a kormányon belüli esetleges változásokról előbb a pártszervezetekben tárgyalnak, és csak utána a közvélemény előtt. Szerinte a kormánynak jelenleg ennél sokkal fontosabb feladatai vannak, minthogy a politikai nézetkülönbségekről vitázzon.