2024. április 20., szombat

Törlik a roamingdíjat a balkáni országokban?

Várhatóan szeptember végén írják alá a montenegrói Budvában a szabályzó ügynökségek az egyezményt, amely alapján 2015-ben megszűnik a roamingdíj a szerbiai, montenegrói, macedóniai, albániai és a törökországi mobilszolgáltatók felhasználói számára – írja tegnapi számában a podgoricai Vijesti.

„Az ingyenes roaming bevezetése a jövő év elejétől válik lehetségessé, mivel a térség államainak ezt megelőzően alá kell írniuk az erről szóló szerződéseket, és törvényhozásukat is összhangba kell hozniuk a változtatással, ugyanakkor a helyi szolgáltatóknak is alkalmazkodniuk kell az újításhoz” – nyilatkozta Zoran Sekulić, a montenegrói Elektronikus Kommunikációért Felelős Ügynökség igazgatója.

A cél az, hogy minden roamingköltséget töröljenek: a hívásokért járót ugyanúgy, mint az üzenetküldésért és az adatátvitelért fizetendőt.

A hír megerősíti Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter napokkal ezelőtti nyilatkozatát, hogy az ingyenes balkáni roamingzóna kialakításáról szóló keretszerződést szeptember végén írják alá Budvában. Ljajić szerint a kormányok és a távközlési minisztériumok Montenegróban, Szerbiában, Macedóniában, Albániában és Törökországban már egyességre jutottak ebben a kérdésben, és a megállapodásba minél előbb szeretnék bevonni Bosznia-Hercegovinát és Koszovót is.

A mobiltelefon-felhasználók az Európai Unió területén július 1-jétől 55 százalékkal alacsonyabb roamingdíjat fizetnek, 2015-től pedig teljesen el fogják törölni a roamingdíjat. Erről az Európai Parlament az idén áprilisban döntött.