2024. április 19., péntek

Segélycsomagok az Agroživ dolgozóinak

A Vöröskereszt dolgozói tegnap megkezdték a segélycsomagok osztását a csődbe jutott bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia dolgozóinak. A tartományi kormány jóvoltából 1030 munkás kap élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagot. A segély odaítéléséről a tartományi kormány döntött, a bégaszentgyörgyi község és a dolgozók sztrájkbizottságának kezdeményezésére.

Jovica Katić, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet vezetője kijelentette, hogy a támogatást azok részére hagyták jóvá, akik már hónapok óta munka és fizetés nélkül vannak, de azok is kapnak csomagot, akik időközben munkát kaptak a MibrasBG kompániában, amely kibérelte az Agroživ létesítményeit. Jelenleg mintegy 100–150 azoknak a száma, akik (ideiglenesen) visszatértek korábbi munkahelyükre. Rajtuk kívül a bérlő még mintegy száz munka nélkül maradt személyt alkalmaz. Ugyanakkor a többi, több mint nyolcszáz dolgozó sorsa bizonytalan. Több havi bérüket nem kapták meg, és emiatt május 19-e óta több százan sztrájkolnak és nap mint nap a gyárkapu előtt gyülekeznek. A januári és februári járandóságukat júliusban fizették ki nekik. A munka és megélhetés nélkül maradt dolgozók teljes létbizonytalanságban élnek, hiszen munkahelyet találni a fejletlen határ menti községben szinte lehetetlen, ugyanakkor a baromfivágóhíd tulajdonosa, a Srbijagas továbbra sem állt elő szociális programmal. A munka nélkül maradtak többsége szerint ugyanis száz-egynéhány dolgozó alkalmazásával még nem oldódott meg az Agroživ problémája.

Az Agroživ – amely sokáig az ország egyik legnagyobb baromfihús-ellátója volt – 2010 óta a Srbijagas tulajdonában van, amelynek vezérigazgatója, Dušan Bajatović már többször bírálta a bégaszentgyörgyi kompánia vezetését, és kifogásolta a dolgozók magas számát is.