2024. április 19., péntek
COFACE CEE TOP 500

Kilenc szerbiai és hatvankét magyarországi cég a legnagyobbak között

Közép-kelet-európai viszonylatban a lengyel PKN Orlean társaság a legnagyobb forgalmat lebonyolító vállalat, őt követi a magyar MOL, a harmadik pedig a cseh Škoda Auto – derül ki a Coface Közép-Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatát felsoroló legújabb listájából. A tavalyi cégek üzleti eredményeit a forgalom, a profit és a foglalkoztatottság mércéi alapján összegző listán a 12 közép-kelet-európai ország és Ukrajna vállalatai versengtek azért, hogy az ötszáz kiemelt közé jussanak. Az egykori Jugoszlávia utódállamai közül Szerbia, Horvátország és Szlovénia szerepel a listán.

A tavalyi eredményekhez képest két figyelemreméltó változás történt, az országok mezőnyében Ukrajna 90 listán szereplő vállalattal helyet cserélt a korábban második Magyarországgal, ami így 62 nagyvállalattal a harmadik helyre szorult vissza. Ennek kapcsán hozzá kell tenni, hogy a lista a tavalyi cégeredmények alapján készült, amikor még nem volt érzékelhető az ukrán válság hatása. A másik jelentős változás, hogy a listán Lengyelország 23 vállalattal kevesebbel szerepel, mint tavaly, de az országok mezőnyében továbbra is őrzi az első helyét.

Szerbiából kilenc cég került föl az ötszáz legnagyobb vállalat közé: a NIS (58.), a Fiat automobili Srbija (105.), a Szerbiai Villanygazdaság (124.), a Telekom Srbija (263.), a Nikola Tesla hőerőmű (300.), a Deleuze Srbija (314.), a Srbijagas (373.), a Merkator – S (387.) és az Idea üzletlánc (450.).

Az egykori Jugoszlávia térségéből a legelőkelőbb helyet a listán – a 25.-et – a horvát kőolajipari társaság, az INA foglalja el. Őt követi a 28. helyen a szlovén kőolajipari cég, a Petrol. A Coface szerint a listán szereplő volt jugoszláviai tagköztársaságok harmadik legnagyobb cége 2013-ban a szerbiai NIS kőolajipari vállalat. Az 500 legnagyobb között 13 szlovéniai, 11 horvátországi és 9 szerbiai cég található.