2024. április 25., csütörtök

Elkészült az óriási palacsinta

Adán sikeres volt a Guinness-rekordkísérlet, miután Gali Zoltán és csapata több mint háromszáz kilogrammos hortobágyi palacsintát készített – A helyszínen tartották meg a Strong Man Balkán-k

Az adai Guinness-rekorder, Gali Zoltán és nemzetközi csapata szombaton az adai rekreációs központban negyedik alkalommal hajtott végre sikeres gasztronómiai világrekord-kísérletet: mintegy négy óra alatt egy több mint háromszáz kilogrammos hortobágyi palacsintát készítettek el.

Gali Zoltán elmondta: a húszfős, magyarországi és szerbiai szakácsokból álló csapat 75 kilogramm pörköltként megfőzött darált húsból és 250 kilogramm palacsintából készítette el az óriási méretű, másfél méter széles hortobágyi palacsintát, amelyet Guinness-rekordként kívánnak bejegyeztetni. A főszervező hozzátette, hogy az átlagos hortobágyi palacsinta egyébként ötkilós sincs.

– Nagyon örülök, hogy a több mint háromszáz kilós hortobágyi palacsintát a magyarországi csapatokkal el tudtuk készíteni Adán. A palacsintát jelenleg is szervírozzák ki a látogatóknak, akik teljesen díjmentesen és kedvükre méretezve kapják az adagot. Az étel összetevői: hús, hagyma, fűszerek és palacsintatészta. A pontos adatokat a londoni Guinness-irodától visszakapott dokumentumok alapján fogom közölni mindenkivel, ahogyan azt a töltött káposzta elkészítése után is tettem – nyilatkozta Gali Zoltán, majd hozzátette: nem tudni, mikor jegyzi be a rekordkísértetet a londoni Guinness-iroda, hiszen amikor 2011. július 2-án elkészítette a 1,4 tonna szármát, másfél évet kellett várni a hivatalos végeredményre. Mindenesetre a főszervező bízik abban, hogy két éven belül meglesz a hivatalos végeredmény.

– Ez a negyedik világrekord-kísérletünk, amelyek közül egyet már bejegyeztek Guinness-rekordként. Nekem nincs szükségem új Guinness-rekordra, de a több kísérletnél is segédkező újvidéki barátaim rábeszélésére végül átadtuk a kérelmet a londoni irodának. A sikeres világrekord-kísérlet után az összes dokumentumot továbbítani fogjuk, és bízunk abban, hogy új Guinness-rekord lesz az óriási méretű hortobágyi palacsinta – közölte Gali Zoltán. Mint mondta, Guinness-rekorderként több rekordra már nem vágyik, csak a körülötte lévő embereknek kíván ebben segédkezni. Nem zárta ki, hogy a jövőben további Guinness-rekordkísérletekben is részt vesz majd, hiszen társaival jól ismeri a folyamat követelményeit. Gali Zoltán titkos vágyát is elárulta. Eszerint, ha talál megfelelő támogatókat hozzá, akkor szeretne legalább 3 tonnás babgulyást főzni.

A gasztronómiai rekordkísérleten kívül a szombati rendezvény másik szenzációja a Strong Man Balkán-kupa volt, amelyen négy országból, Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Bulgáriából érkezett, tizenhárom erős ember vett részt, és hat versenyszámban mérték össze erejüket. A kupa a HSMA (Hungarian Strong Man Association), vagyis a Magyarországi Erősember Szövetséggel együttműködve jött létre. A verseny főbírája a topolyai Mihájlovits Miklós, a fekvenyomás többszörös világ- és kontinensbajnoka volt. A versenyt a magyarországi Sebestyén János nyerte meg, második lett a topolyai Kecskés Roni, a harmadik helyen pedig a szintén anyaországi Bartos Richárd végzett.

A rekordkísérlet és az erősember-verseny után zenés szórakoztató esttel zárult a rendezvény, amelyen fellépett a csantavéri Dér Zsolt hegedűs, DJ Biggie és a helybeli Akustična Trauma zenekar. A rendezvény szervezője a Gali Zoltán által vezetett Original Gastro Klub, főtámogatója pedig Ada község önkormányzata volt.