2024. március 29., péntek

Brit állampolgár ölte meg az amerikai újságírót

Nagy-Britannia kelet-európai fegyvereket szállít az Iszlám Állam nevű szélsőséges milíciával harcoló iraki kurdoknak – közölte a The Sunday Timesnak írt cikkében Philip Hammond brit külügyminiszter.

Hammond cikke szerint a brit kormány már elkezdte az iraki kurd közösség fegyveres ereje, vagyis a pesmergák segélyezését. A kurd erőknek brit katonai repülőgépek már vittek felszerelést, és Nagy-Britannia a továbbiakban kelet-európai muníciót és fegyverzetet kíván szállítani a pesmergáknak – áll Hammond írásában. A külügyminiszter szerint azért esett London választása kelet-európai hadfelszerelésre, mert a kurd erők e fegyvereket „már ismerik”.

A brit külügyminiszter cikke szerint a biztonsági és hírszerző szolgálatok becslései alapján ötszáznál több brit dzsihádista utazhatott az elmúlt években Szíriába és Irakba. Tavaly április óta 23 személy útlevelét vonták be a brit hatóságok, és 69 embert vettek őrizetbe Szíriában és Irakban elkövetett terrorcselekmények gyanújával.

Philip Hammond szerint Nagy-Britannia és az általa vallott értékek „teljes elárulásával” ér fel, hogy valószínűsíthetően egy brit állampolgár ölte meg James Foley amerikai újságírót.

A The Sunday Times hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a brit titkosszolgálatok szerint a 23 éves Abdel-Majed Abdel Bary a Foley-gyilkosság fő gyanúsítottja. Az egyiptomi származású Bary korábban Londonban élt és hip-hop zenészként volt ismert, ám a brit elhárítás, az MI5 szerint jelenleg az észak-szíriai Rakkában tartózkodik, abban a térségben, ahol az amerikai újságírót megölték – áll a cikkben.

A brit lap kormányzati és rendőrségi forrásai szerint az MI5 „biztos benne”, hogy Bary személyében sikerült azonosítani James Foley gyilkosát.

Bary apja, Abdel Abdul Bary ellen Amerikában emeltek vádat, mivel azzal gyanúsítják, hogy részese volt az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségei ellen 1998-ban elkövetett pokolgépes merényleteknek – írta a The Sunday Times.