2024. április 19., péntek
KÉZILABDA

Sztárcsapatok győzelmei

Magyarkanizsán a Vardar és a MOL-Pick Szeged diadalával megkezdődött a 4. Kanizsa-kupa

Délután háromkor már a labdák csapódásától volt hangos a Magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnoka, a 16 órakor rajtolt Vardar–Tunézia mérkőzéssel pedig megkezdődött a 2014-es Kanizsa-kupa, amely az idén kivételesen erősre sikerült, s Európa egyik legrangosabb tornájává nőtte ki magát. A nyitómérkőzés máris rangadó volt, hiszen két, az első helyre is pályázó gárda csapott össze. Az első félidőt a még nem teljesen összeszokott Vardar nyerte meg (17:13), de nem keltett rossz benyomást Tunézia csapata sem, hiszen végig derekasan küzdöttek, ám látszott, hogy ők sincsenek még csúcsformában. A második félidőben aztán kapuba állt a Vardar egyik nagy erősítése, az adai Sterbik Árpád, parádés védéseivel (összesen 12) percről percre szép lassan kidomborodott a macedóniai csapat minőségbeli előnye, s végül kényelmes, 35:25-ös diadalt arattak.

A megnyitóünnepségen a felsorakozott csapatok mellett bemutatkoztak a helyi táncosok, majd Dukai Ferenc fő szervező és Lackó Róbert, a helyi kkt-elnök megajándékozta a főtámogatókat és a csapatokat, felszólalt Nyilas Mihály volt kanizsai polgármester, utódja, Bimbó Mihály pedig hivatalosan is megnyitotta a tornát.

A nyitónap másik mérkőzésén aztán megszólaltak a dudák és a dobok, mert jöttek a szegedi törzsszurkolók, ám csapatuk, az EHF-kupa-győztes MOL-Pick Szeged még messze van a tavasz végi formájától. A velenjei csapat egyáltalán nem volt megilletődve (az apró teremtű irányító, Skube jelentette a fő gondot), tartani tudta az iramot. Nagyjából a 18. perctől a szegediek vezettek, Sierra kezdte kiismerni a lövéseiket, s mind sűrűbbek voltak a szlovén kiállítások. A magyarok szoros eredménnyel, 13:12-es előnnyel húzták be az első félidőt, de a második elején sokat hibáztak, s a 39. percben már 19:17-re vezettek a „mosógépesek”. Magasabb fokozatra kellett tehát kapcsolni, s ez ha döcögősen is, de sikerült, mert az 52. percben már ismét náluk volt az előny (24:23). Innentől kezdve sem volt rutinmunka a magyarok dolga, de végül csak hozták a „kötelezőt”, 28:26-ra nyertek ezen a kemény meccsen.

Eredmények: Vardar–Tunézia 35:25, MOL-Pick Szeged–Gorenje 28:26 (13:12)
MOL-Pick Szeged: Sierra - Prodanović 1, Ancsin 4, Mindegía 3, Vranješ 3, Robledo 2, Vadkerti 2, Blažević 1, Ilyés 2, Källman 1, Parrondo 2, Bombač 1, Balogh 6/3. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor. 
Velenje: Ferlin - Šoštarič 2, Cehte 1, Bečiri, Nosan 1, Medved 3/2, Skube 7, Božović, Ferlin 1, Nosan, Szyba 2, Burić 1, Slas 1, Gams 2, Kleč 2, Golčar 2, Papež 1. Vezetőedző: Ivan Vajdl.
Hétméteres: 4/3, ill. 3/2.
Kiállítás: 8, ill. 10 perc.

A torna programja

Szombat:

10 óra: Gorenje–Nexe

12.15: Partizan–Vardar

18 óra: Nexe–MOL-Pick Szeged

20.15: Tunézia–Partizan

Vasárnap:

12 óra: a lányok mérkőzése

13.15: a fiúk mérkőzése

15 óra: az 5. helyért

17 óra: bronzmérkőzés

19 óra: döntő