2024. április 25., csütörtök

Fél év alatt egyharmad bevétel

Csóka község kevesebb pénzből gazdálkodhat, de ez nem érinti a beruházásokat


Csütörtökön Csókán a községi képviselő-testület XIX. ülésén a képviselők górcső alá vették a községi költségvetés első félévi alakulását, amelyről a községi tanács készített előterjesztést. Ebből kiderül, hogy meglehetősen ambiciózus költségvetési tervvel kezdték az idei évet Csókán. Az első félévben 158,5 millió dinár folyt be a község kasszájába, ami egyharmada, pontosabban 32,3 százaléka az egész évre tervezett bevételnek.
A községi büdzsében tehát mintegy 18 százalékot kitevő hiány mutatkozik. Jelent-e ez újabb nadrágszíj-megszorítást, a tervezett kiadások lefaragását községi szinten? – tettük fel a kérdést Csóka község polgármesterének, Balázs Ferencnek.
– Az első félév pénzügyi mérlegét tekintve a község nem költött többet, mint amennyi befolyt a költségvetésbe, sőt még takarékoskodtunk is. Ami a lényeg, hogy a tervezettnél kevesebb pénzt úgy igyekeztünk felhasználni, hogy a folyamatban lévő beruházások ne szenvedjenek kárt, tehát semmilyen tervezett befektetést nem kellett elhalasztani pénzhiány miatt. A rendelkezésre álló eszközökkel jól gazdálkodtunk, hiszen 20,7 millió dináros megtakarítást is elértünk, tehát a félévi mérleg ennyivel pozitív.
Számokban kifejezve, hogy érthetőbb legyen a pénzmozgás, ez azt jelenti, hogy a 158,5 millió dinárt sem költöttük el maradéktalanul. Fél év alatt az önkormányzat kiadásai 137,4 millió dinárra rúgtak, ez pedig a teljes évi tervezett költségvetésnek a 28 százaléka. Jó gazda módjára a kevésből is tudtunk takarékoskodni, de ezt a költségvetésből élő intézmények és szervezetek nem érezték meg, és a beruházások sem maradtak el – mondta rövid összefoglalójában Balázs Ferenc.