2024. március 29., péntek

Kisebbségek a politikai döntéshozatalban

Nyilas Mihály: A nemzeti tanácsok fontos és jelentős eredményeket hoztak a nemzeti közösség életében

A Nyári Akadémia tegnapi előadássorozatát Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár nyitotta meg, aki A kisebbségi jogok megvalósulásáról a Vajdaságban címen értekezett, különös tekintettel a politikai érdekképviseletre, és hogy milyen szinteken, miként valósul meg a kisebbségi jogérvényesítés, a kisebbségi nemzeti közösségek milyen módon vannak jelen a hatalomban az önkormányzatoktól kezdve a vajdasági döntéshozatalon át egészen a köztársasági szintig.

Vajdaság mintegy 1,9 millió lakost számláló heterogén közösség, melynek 66 százaléka vallotta magát szerbnek a legutóbbi népszámlálás során, tehát a tartomány egyharmada valamely kisebbségi nemzeti közösséghez tartozik – mondta Nyilas Mihály. Hozzátette: Vajdaságban 28 nemzeti közösséget tartanak számon, legnépesebb a magyar, a szlovák, a horvát, a roma és a román nemzeti közösség.

Valamennyien az alkotmány értelmében arányosan és a rendeleteknek megfelelően képviselve kell, hogy legyenek a különböző hatalmi szinteken, és ez többé-kevésbé meg is valósul.

A titkár továbbá kitért arra is, hogyan történik – pártokon keresztül vagy más módon – az érdekérvényesítés, és természetesen miként valósulnak meg a nemzeti közösségek jogai a kisebbségi nemzeti tanácsok révén, amely – mint mondta – helyi, szerbiai jellegzetesség, magyarán olyan modell, amely igazolta önmagát az elmúlt időszakban. Lehet ugyan tökéletesíteni, de már hozott fontos és jelentős eredményeket mindegyik nemzeti közösség tekintetében. Azért jó ez a modell – tette hozzá Nyilas Mihály –, mert az adott kisebbség az általa megválasztott testület révén önmaga valósíthatja meg saját jogait négy területen, az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat terén.

Aleksej Kišjuhas, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Filozófiai Tanszékének tanársegédje a nemzeti identitás és az érzelem összefüggéseit boncolgatta. Mint mondta, a két fogalmat szociológiai szemszögből nem lehet különválasztani, mert az identitás mindig nemzeti érzelmeket vált ki. Inga-Lill Sundset A kisebbségi nyelvhasználat jelentősége művelődési és intézményesített keretek között témakörben tartott előadást.