2024. március 29., péntek

A vajdasági földműves nem másodrendű polgár

A sziváci, kúlai és palánkai gazdák elégedetlenek az állami földek bérbeadásával – Branislav Bugarski: Ez ellentétes a vajdasági polgárok érdekeivel, és hatályon kívül helyezi az alkotmányos

Branislav Bugarski megbízott tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár tegnap Újvidéken megbeszélést tartott sziváci, kúlai és palánkai földművesekkel. A találkozóra az állami földek bérbeadása kapcsán felmerülő problémák miatt került sor. Eddig a helyi gazdák művelték meg a földterületeket, de a közelmúltban jelentősen alacsonyabb áron külföldieknek adták bérbe a három község területén található szántókat. Ebből a folyamatból a vajdasági gazdákat kizárták, akik úgy érzik, hogy az állam másodrendű polgárként kezeli őket.

– A tartományi titkárság minden tőle telhetőt megtesz, hogy megoldódjon a probléma. Hétfőn találkozni fogok a mezőgazdasági miniszterrel, és ha szükséges, a tartományi kormány megvitatja az előállt helyzetet. Elfogadhatatlan, hogy a gazdákat drótkerítéssel akadályozzák a munkájuk végzésében. Ők nem másodrendű polgárok. Meg kell vizsgálni, miként lehetséges az, hogy 100 ezer hektárnyi állami tulajdonú földet mindenféle előzetes egyeztetés nélkül bérbe adnak. Olyan szerződést kötöttek, amely szerint 30 évre átengedik a földet 250 eurós hektáronkénti bérleti díjért, de ezt a szerződést további 30 évre meghosszabbíthatják. Az első osztályú megművelhető földterületet egyetlen vajdasági községben sem adják bérbe hektáronkénti 450 euró alatt. Ez egyszerűen ellentétes a vajdasági polgárok érdekeivel, és hatályon kívül helyezi az alkotmányos jogrendet. Felmerülhet a probléma, hogy a külföldi bérlő a hatályos szerbiai jogszabályokat kikerülve bármiféle növényvédő szert behozhat és használhat a vajdasági termőföldeken, olyan szereket, amelyek nincsenek is regisztrálva az országban. Egy politikust, aki ilyen szerződést aláír, erkölcsi és társadalmi felelősség terheli. A köztársaságból a tartományi kormány semmilyen információt nem kapott arról, hogyan halad a szóban forgó földek bérbeadása – nyilatkozta Bugarski.

– Három évig béreltük és műveltük a földet, rendbe tettük, és egyszer csak mindenféle versenypályázat nélkül bérbe adták egy arab cégnek. Ez azt jelenti, hogy másodrendű állampolgárok vagyunk. A kúlai községben átlagosan 240 eurót kérnek egy hektár használatáért, de ebbe beletartoznak a mocsaras, náddal benőtt területek és legelők is. A külföldieknek kiadott földek első osztályúak, olyat műveltem én is. Az átlagos bérleti díja 400 és 450 euró között mozog – panaszkodott a sziváci Radomir Božović gazda. A szavai szerint Szivácon valamennyivel több mint 3 ezer hektárnyi megművelhető földterület van, amiből mintegy 2800 hektár állami tulajdon. A kúlai községben kb. 9 ezer hektár földterület művelhető meg, s ebből 2282 hektárnyi öntözőcsatornákkal körbevett, kitűnő földet adtak bérbe az egyesült arab emírségekbeli cégnek – mondta Božović. A sziváci gazda elpanaszolta, hogy a hazai földművesek számára, akik eddig művelték ezeket az állami földeket, nem engedélyezték az öntözőcsatorna használatát.

Božidar Dokić, a palánkai községben található dunabökényi (Mladenovo) földműves elmondta, hogy a föld megmunkálására való jogukat Újvidéken kell megvédeniük, a községben ugyanis süket fülekre talált a panaszuk. Ez nemcsak az én érdekem, hanem a gyerekeim és a jövendőbeli unokáim érdeke is – mondta Dokić.