2024. április 25., csütörtök
NYUGAT-BÁCSKA

Közös kenyérszentelő Zomborban

Idén első ízben, ám hagyományteremtő szándékkal rendeztek közös Szent István-napi ünnepséget Nyugat-Bácskában a régió magyarok lakta települései. A műsor ötletét a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Fejlesztéséért szervezet vetette fel még az év elején, és azóta szorgalmasan készültek rá az egyesületek, mert mindannyian úgy érezték, nem kell palástolni nemzeti büszkeségünket, és miért ne mutatnák meg közösen nemzeti értékeinket.

A rendezvényt Zomborban tartották meg tegnap délután, szentmisével kezdődően a Szent István-templomban, ahonnét a régió magyar művelődési egyesületeinek néptánccsoportjai menettáncban vonultak föl a város főutcáján a Városházáig, ahol a Szentháromság téren ejtették meg a kenyérszentelő ünnepet. Ezt követően a Városháza tribünjén a méltán világhíres Csizmadia Anna népdalénekes tisztelte meg föllépésével a közönséget, majd az egyesületek össztánca zárta az ünnepséget. Ebben kilenc csoport vett részt, a bezdániak, a gombosiak, a nemesmiliticsiek, a testvérvárosból meghívott bajaiak, a csonoplyaiak, a bácsgyulafalviak (telecskaiak), a doroszlóiak, a szilágyiak és a bácskertesiek (kupuszinaiak), menet- és össztáncukat a bajai és kupuszinai zenekar kísérte.

A rendezvénynek nem volt se díszvendége, se politikai szónoka.

Az ünnepi műsort Zombor Város Önkormányzata, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Fejlesztéséért, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Dunatáj (Zombor Város Hetilapja), a helyi Magyar Polgári Kaszinó, valamint a bajai székhelyű Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége támogatta.