2024. március 29., péntek

Újévre Újvidéken

Mavrák Béla operaénekes a Vajdasági Szimfonikus Zenekarral lép fel

Rövid pihenőjét munkával töltötte Mavrák Béla operaénekes, aki a napokban meglátogatta Szentmihályon élő szüleit, találkozott nagybecskereki és újvidéki barátaival, ismerőseivel. Aleksandar Dujinnal és zenekarával pedig Újvidéken újabb dalokat felvételeztek a CD-re, amelynek megjelenése a jövő év elején esedékes. A Das Leben ohne Liebe és a Hello my dear című számokhoz két videoklipet is rögzítettek.

Közben a világhírű tenor elfogadta Berislav Skenderovićnak, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar karmesterének meghívását, a december 27-i újévi koncertre, melyet a Szerb Nemzeti Színházban tartanak meg.

Ma feleségével utazik vissza Németországba, ahol az utóbbi években él. Szeptember elején néhány napot Kubán töltenek, majd pedig folytatja a szereplések sorozatát André Rieuvel Brazíliában, majd Isztambulban, a londoni Wembley stadionban…

Mavrák Béla Christiane Schartner zeneszerzővel és sanzonénekessel, két évtizeddel ezelőtt Dél-Afrikában, az Álomhajón ismerkedett meg.

– Szerzeményeinek a többségét a múlt század ötvenes éveiben írta. Teljesen véletlenül bukkantam rájuk és érdekesnek találtam modern formába önteni őket. Ezeket a számokat dolgozom fel. Eddig 12 dalt vettünk fel, október végén pedig majd még hármat. Aleksandar Dujinnal és zenekarával már volt néhány hangversenyem. Kiváló zenészek, ebben a műfajban pedig különösen otthon vannak.

Az idén is 120 fellépése lesz a „valcerek királyának” csoportjával. Ilyenkor érdekes találkozásokra, eseményekre, helyzetekre is sor kerül.

– Júliusban az egyik hollandiai fellépésem alkalmával elbeszélgettem a 76 éves Rocco Granatával, akit a zenei világ számos slágerről ismer, melyek közül a legnagyobb sikerű a Marina. Amikor mondtam neki, hogy hamarosan hazautazom Szerbiába, eszébe jutott, hogy a híres slágert nálunk elsőként Đorđe Marjanović énekelte. Felvetettem egy közös belgrádi fellépés lehetőségét, de közölte, hogy az idén befejezi a fellépéseket. De ki tudja? Utána felhívott, hogy próbáljak neki segíteni abban, hogy a kubai zenészekkel még egyszer felvegye a Marinát. Egy érdekes helyzet volt az is, amikor közvetlenül a budapesti fellépésünk előtt André Rieu megkérdezte, hogy vállalnám-e a konferálásának a magyarra fordítását. Rögtönöznöm kellett, ami kiváltotta a közönség tetszését.

Mavrák Béla első CD-jén kubai stílusú dalok hallhatók, a most fölvételezett retro-swing zene, a következő korongon pedig a saját, pop-rock stílusú szerzeményeit tervezi rögzíteni.