2024. április 25., csütörtök

Tízmilliárd euró szükséges az EU-szabványoknak való megfeleléshez

Ötvenhat millió dinár a vajdasági helyi önkormányzatok környezetvédelmi terveire

Dr. Slobodan Puzović tartományi területrendezési, építésügyi és környezetvédelmi titkár tegnap a tartományi kormány épületében bemutatta a titkárság két pályázatának az eredményét, utána pedig a helyi önkormányzatok képviselőivel 56 millió dinár értékű támogatásról írt alá szerződéseket. A pályázatokat a helyi önkormányzatok környezetvédelmi tervdokumentációinak és projektumainak a társfinanszírozására hirdették.

– A titkárság már évek óta igyekszik segíteni a községeknek és városoknak, hogy fejleszteni tudják a környezetvédelemmel kapcsolatos terveiket, és meg is valósíthassák őket. Tudatában vagyunk annak, hogy a pályázattal rendelkezésre bocsátott anyagi eszközök megközelítőleg sem elégítik ki a szükségleteket. A tartományi titkárság úgy véli, hogy a helyi önkormányzatokkal együtt kitartóan kell dolgozni a problémákon. Minden évben megpróbáljuk kiválasztani a legjobb községfejlesztési projektumokat, amelyek idevonzhatják a külföldi befektetőket, és gondot fordítanak a környezetvédelemre – nyilatkozta Puzović.

A területrendezési tervdokumentációknak a kidolgozására kiírt társfinanszírozási pályázatra 26 vajdasági helyi önkormányzat jelentkezett. A tartományi titkárság 39,2 millió dinárt fordított erre a célra.

Sanja Čiplić tartományi területrendezési, építésügyi és környezetvédelmi titkárhelyettes szerint a területrendezési tervek kidolgozása rendkívül fontos a községek fejlődése szempontjából, mivel a munkaövezetekre vonatkozó adatoknak elérhetőeknek kell lenniük a lehetséges befektetők számára.

A szabálytalanul kialakított szeméttelepek felszámolására és az egyéb szeméttelepek környezetkímélővé való alakítására 26 község 30 projektummal pályázott. Erre a célra 16 község 17 millió dinárt kapott. Puzović elmondta, hogy ez az összeg nem elegendő az összes ökológiai probléma megoldására. Vajdaságban a hulladékkezeléssel kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy a Köztársasági Környezetvédelmi Alap megszűnt, amelyből évente 200 millió dinárt fordítottak a gondok elhárítására – fejtette ki a tartományi titkár.

– 2012-ben megszüntették a Köztársasági Környezetvédelmi Alapot, amelybe 4–6 milliárd dinárt gyűjtöttek. Az alapot beolvasztották a köztársasági költségvetésbe, de nem tudni, a pénzt hogyan használták fel. Többször szorgalmaztuk, hogy változtassák meg a környezetvédelmi törvényt úgy, hogy a tartomány rendelkezhessen környezetvédelemre fordítható összegekkel. Az Európai Unióhoz való társulási folyamat fontos részét képezi a környezetvédelem. Az EU és Szerbia szakértői úgy becsülték fel, hogy csupán az uniós környezetvédelmi szabványoknak való megfeleléshez Szerbiának 10,5-11 milliárd euróra lenne szüksége – mutatott rá Puzović.