2024. április 25., csütörtök

Egész évben működik a népkonyha

Zomborban hétfőn kezdett működni a népkonyha. Erre a költségvetés módosítása után nyílott lehetőség. A városi elöljárók ígérete szerint ezentúl egész évben működik majd ez a szociális intézmény.

Noha idén a megszokottnál korábban kezdett működni a zombori népkonyha, hétfőn már hosszú sorban kígyózva várakoztak a rászorulók a Vöröskereszt udvarán a tál meleg ételért. Gordana Savin, a Vöröskereszt titkára korábban már értesítette a polgármestert, hogy minden szükséges vizsgálatot és ellenőrzést elvégeztek, hogy a rászorulók megfelelő, biztonságos egészségügyi és higiéniai körülmények között vehessék át a juttatást. A népkonyhán naponta több mint ötszáz adag étel készül, a falvakba pedig a közbeszerzési eljárás lefolytatása után élelmiszercsomagokat juttatnak a szociálisan rászorultaknak.

A megnyitón Saša Todorović polgármester kiemelte, hogy az egész éven át tartó működtetés ötlete dr. Zoran Parčetićtől, a városi tanács egészségüggyel és szociális politikával megbízott tagjától ered.

– Nem békülhetünk meg a ténnyel, hogy Bácskában ilyen sokan éheznek. A népkonyha eddig nyáron szünetelt, ezen most változtatni kívánunk. Tudatában vagyunk annak, hogy ez csak a probléma szanálása, de azon leszünk, hogy a rászorulók száma ne növekedjen, hanem reális alapokra helyezve csökkenjen. Nem, mintha nem szeretnénk finanszírozni ezt a szociális juttatást, hiszen úgy tartjuk, a szociális támogatásra mindig kell pénznek jutnia. Olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy az emberek maguk keressék meg az étel árát. A város a népkonyhának szánt összeget teljes egészében átutalta a Vöröskeresztnek, amely teljes körű felelősséggel tartozik az üzemeltetéséért, az eszközök felhasználását pedig ellenőrizzük – nyilatkozta a polgármester.

Dr. Zoran Parčetić kiemelte, hogy legkevésbé fontos, mennyi pénzt ad a város a népkonyha működtetésére.

– Az a fontos, hogy Zomborban senki se maradjon éhen. A városi tanács arra törekszik, hogy ez valójában így legyen. Eddig a népkonyha mindössze fél éven keresztül működött, a városi költségvetés átütemezése során igyekeztünk az egész évi működéséhez szükséges pénzt elkülöníteni – mondta Parčetić.

A város költségvetésében a népkonyhára szánt 15 millió dinár mellé még 2,8 milliót csoportosítottak át, ennek köszönhetően indulhatott be korábban a népkonyha, és még ebben a hónapban 550 élelmiszercsomagot osztanak szét a falvakban, amit októberben és decemberben megismételnek.