2024. április 25., csütörtök

Hatvanéves a topolyai cserkészcsapat

A topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat jubileuma alkalmából augusztus 23-án díszülést és garden partyt szerveznek

A Topolyán hatvan éve folyamatosan működő, jelenleg hatvan bejegyzett tagot számláló Petőfi Sándor Cserkészcsapat tagjai önként tettek fogadalmat arra, hogy az emberi méltóságot tiszteletben tartva, önmaguk képzése mellett, megértő, szeretetteljes, békés viszonyulást kifejtve folytatnak társadalmi tevékenységet. A mozgalom célja, hogy egyéni munkára buzdítson, ráébressze a fiatalt: fejlessze önmagát, kollektív, csoportos aktivitással pedig növelje együttműködési készségét.

A 2014-ben jubiláló, hatvanéves fennállásához érkező cserkészcsapat ezúttal alkalmi díszünnepség keretében ismerteti a nevelőmozgalom célját, alapelveit, módszereit, mutatja be csapatát. Teszi ezt a topolyai Művelődési Ház mozitermében augusztus 23-án, szombaton 17 órai kezdettel egy díszülés keretében, majd a csapat Iskola utca 6-os szám alatti cserkészotthonában az ünnepség utáni állófogadáson és 19 órától ugyanott egy hagyományos garden partyn.

Az ünnepnap szervezői kérik, a díszülésen való részvételi szándékot, amelyre jelentős számú meghívott vendég is érkezik, előre jelezzék az érdekeltek. A belépés a moziteremben szervezett eseményre ingyenes, az üléshelyek száma azonban korlátozott. Ugyanígy a garden partyn való megjelenést is jelezni kell a szervezőknél, ugyanis csak az előre megvett vagy lefoglalt jeggyel rendelkezőknek tudják garantálni a vacsorát. A lefoglalt jegyek kifizetése és átvétele a partira való megérkezéskor történik. A garden partyra a belépődíj 300 dinár, amely tartalmazza a vacsora árát. Vacsorára hagyományosan cserkészbabot tálalnak fel. Jegyfoglalás és -elővétel Huber Csabánál a 063/214-356-os mobilelérhetőségen és a huber@stcable.rs e-mail címen. A garden party teljes bevétele a civil szervezet két fiatal tagja utazási költségeihez való hozzájárulás a 2015-ben Japánban szervezendő cserkész-világtalálkozóra, dzsemborira.

A szervezés finisében, lapunknak nyilatkozva, a fentebb sorolt fontos gyakorlati tudnivalókra is felhívta a figyelmet Balassa Endre, a Petőfi Sándor Cserkészcsapat tanácselnöke, a Topolya Községi Cserkészszövetség elnöke. Arra is kitért, hogy a díszülés kulturális perceiben kis ízelítőt kap majd a közönség a cserkészek táborzáró eseményeinek hangulatából a tábortűzi programelemek bemutatása révén. A folytatásban köszönetképpen elismeréseket osztanak ki azoknak, akik szervezetüket az elmúlt tíz évben kiemelt támogatásban részesítették. Az alkalmi összejövetelen levetítik majd a Petőfi honismereti klubja egyik meghatározó egyénisége, a topolyai Cservenák Pál öregcserkész, nyugalmazott újságíró-szerkesztő, helytörténész által rendezett, a cserkészcsapatról készített rövidfilmet, amelynek operatőre Faragó Csaba. Balassa emlékeztetett, Cservenák nevéhez fűződik az ötvenedik évforduló alkalmából írt kiadvány is, a cserkészemlékkönyv témája a topolyai cserkészet hetvenhét évének és a Petőfi Sándor Cserkészcsapat ötven évének összefoglalása. Megtudtuk továbbá: a hagyományos garden party menetébe – mely társas esten Sulai András a zenefelelős – a vacsora mellett a topolyai cserkészélet eseményeit megörökítő képbemutatót is beiktatnak. Balassa Endre kiemelte, hogy a vetítés keretében többek között az 1970-es és a 80-as évek diapozitívjait is ismét bemutatják.