2024. április 25., csütörtök

Nagybecskereknek marad a remény

A Luvata társaság (mégis) Mitrovicán ruház be

Az építőiparban és az autógyártásban alkalmazott hőcserélő berendezések és a termodinamikai eszközöknél használt technikai elemek gyártásáról ismert Luvata nemzetközi vállalat a jelekből ítélve végérvényesen lemondott nagybecskereki beruházásáról, annak ellenére, hogy a helyi önkormányzat folyamatosan azt hangoztatta az utóbbi napokban is, hogy a beruházás megvalósul. Most mégis úgy látszik, hogy ebből nem lesz semmi, miután a Luvata átvette a mitrovicai ventilgyárat (MIV).

Ez azt jelenti, hogy 19 millió eurós beruházás és kétszáz új munkahely nélkül marad a Béga menti város, vagyis hiábavaló volt a nagybecskereki városi képviselő-testület abbéli döntése, hogy ingyenes telket ad a Luvatának a Délkelet-Écska nevet viselő ipari övezetben. Ehhez előzőleg ki kellett eszközölni a köztársasági kormány jóváhagyását is. Az önkormányzat vezetői akkoriban azt hangoztatták, hogy a Luvata képviselői 32 szerbiai önkormányzatban jártak, még mielőtt eldöntötték volna, hogy a zöldmezős beruházásukat a nagybecskereki ipari övezetben szándékozzák megvalósítani. A helyi önkormányzattal alig egy hónapi tárgyalás után sikerült megegyezniük. Akkortájt az is elhangzott, hogy megbízható stratégiai partnerről van szó, aki minden követelménynek eleget tesz ahhoz, hogy ingyenesen odaítéljék nekik az 57 735 négyzetméteres telket.

A jelekből ítélve azonban a cég mégis Mitrovica mellett döntött, miután több lehetséges színhelyet körbejárt. A társaság közleménye szerint a továbbiakban már nem foglalkoztatja őket a nekik ítélt nagybecskereki telek.

Az egyértelmű állásfoglalás ellenére a nagybecskereki önkormányzatban mintha nem akarnák elfogadni a tényállást. Szerintük ugyanis a történetnek még nincs vége. Ivan Dević, a polgármester gazdasági ügyekkel megbízott tanácsadója szerint nincs ok aggodalomra, mivel a Luvata korábban bejelentette, hogy egy úgynevezett braunfild beruházást valósít meg Mitrovicán, ami azonban nem gátolja a vállalat tervezett nagybecskereki zöldmezős beruházását. Az önkormányzat ehhez már gondoskodott a telekről a belgrádi úton levő ipari övezetben. Saša Santovac alpolgármester azt hangoztatja, hogy az önkormányzat teljesítette a kötelezettségeit, és már csak a szerződést kell(ene) aláírni. Hangsúlyozta, hogy eddig az önkormányzat nem kapott hivatalos értesítést a Luvatától, hogy lemondtak volna a beruházásról.