2024. április 24., szerda

Az Újkenyér ünnepén Topolyán

A parasztság kitüntetettjeivel ünnepelt a közösség

Topolyán sok évtizedes hagyománya van a díszes felvonulással kísért Újkenyér-ünnep megrendezésének, kenyérszentelő szentmise celebrálásának. Negyedik éve Vajdasági Parasztolimpia is szerveződik ezen ünnep apropóján.

Tegnap délelőtt a topolyai Sarlós Boldogasszony templomban kenyérszentelő, ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes atya által celebrált ünnepi, hálaadó szentmise keretében megszentelt, Kislinder Gábor, a topolyai helyi közösség végrehajtó bizottsága elnöke által felszelt, a hívek között szétosztott kenyérnek jutott az egyik főszerep, amelyet a szentmisére a topolyai vásártérről fiákeres menet szállította. A topolyai vásártér – a folytatásban, aznap délután – vidám hangulatú, játékos családi programoknak, marhapörköltfőző-versenynek, nem utolsósorban pedig őstermelő-megmérettetésnek, a IV. Vajdasági Parasztolimpiának is helyszínt biztosított.

A Topolyai Termelők Egyesülete és a topolyai Gazdakör közös szervezésében zajló ünnepi rendezvény délutáni programsora a parasztolimpia lángjának a helyszínen 13.30 órakor történő fellobbanását követőn vette hivatalosan kezdetét. Ezúttal Vajdaság szinte egész területéről, a Topolya községgel szomszédos településeken kívül pl. a várostól legtávolabb eső Feketetóról, Temerinből és Padéról is érkeztek vállalkozószellemű termelők, negyvenkilencen, hogy megmérettessenek a parasztság kitüntetettje, a legnagyobb paraszt címért. 2014-ben a versenyszámok között többek között gumicsizma-hajítás, szalmabálával történő futóverseny és -báladobálás, kukoricamorzsolás, traktorszlalom, petrencerúd-tartás, kerékpárral történő tápszállítás is szerepelt. Az idei versenymenetbe is beiktattak egy írásos elméleti tudáspróbát, amely elsősorban a magyar paraszti élethez kötődő néphagyomány tárgyi és szellemi értékeire fókuszált. Erre a napra hirdették meg a Topolyáról elszármazottak napját is. A IV. Vajdasági Parasztolimpiát is családi napként jegyezhetjük, hiszen a legfiatalabbakra is gondoltak a szervezők: késő délután malacfogó- és nyúlfogóversenyt rendeztek gyermekeknek. A program késő este tűzijátékkal és utcabállal zárult. Az este folyamán hirdettek bajnokot a termelők és a marhapörköltfőző versenyre benevezettek köréből. Az előző díja a serleg mellett egy törzskönyvezett landras koca volt, a főzőverseny legeredményesebb csapatának jutalma pedig egy bárány. Augusztus 17-ének délutánján a topolyai vásártéren megvalósuló, nagy érdeklődést kiváltó rendezvényen mintegy hatvan bográcsban főtt marhapörkölt, több mint 680 versenykedvű amatőr szakács és kukta bevonásával.