2024. április 19., péntek
VÍZILABDA

Színvonalas és izgalmas

A 7. zentai nemzetközi női tornát a házigazdák nyerték meg, a fiúknál a Dunaújváros diadalmaskodott

A tartományi ifjúsági és sporttitkárság, valamint a helyi önkormányzat hathatós segítségével hetedik alkalommal rendezték meg Zentán a nemzetközi női vízilabdatornát, amelyen már nem először a fiúknak is esélyt adtak a bemutatkozásra. A női tornával kapcsolatban nyugodt lélekkel kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek legszínvonalasabb és legérdekesebb versenye volt, hiszen a házigazda Zenta mellett a jelenleg két legjobb magyar klub, a Szentes és a Dunaújváros küldte el ificsapatát, valamint itt volt Nagy-Britannia ifjúsági válogatottja is, amely kellemes meglepetésként minden ellenfelet megszorongatott. A helyszín a 33 méteres medence volt – amelynek használatát egyébként az önkormányzat betiltotta –, a tornát az önkormányzat nevében Kosiczky András sportfelelős és Lengyel Károly klubelnök nyitotta meg, s péntektől vasárnapig tartottak a meccsek.

A legelején a már visszatérő dél-afrikai Hornets lány- és fiúcsapata szállt vízbe, de e két lejátszott meccs után nem kis meglepetésre kijelentették, hogy túl erős nekik ez a mezőny, és visszautaztak felkészülési helyükre, Óbecsére (mi már évek óta úgy tudjuk, hogy azért járnak ide minden évben, hogy az erősebb csapatoktól tanulhassanak…). Mindez azonban nem zavarta meg a torna menetét, hanem szép sorban zajlottak a meccsek, a legnagyobb figyelemmel pedig a lányokat kísértük, hiszen már az első napon a felnőtteknél magyar bajnok Szentes csak kínkeservesen, 11:10 arányban tudta megverni a jól úszó, szívós és energikus angolokat, akiknek csak egy kis technikai tudás kellett volna, és komoly gondokat okoztak volna mindenkinek. A zentai lányok tapasztalt játékkal rukkoltak elő mindhárom nap, és végül megérdemelten tartották otthon a győztesnek kijáró serleget, azzal, de a tegnapi döntőben azért a szentesiek sem vallottak szégyent.

A fiúknál (U12) a Dunaújvárosé lett az első hely, minden ellenfelét meggyőzően múlta felül, bár a döntőben a zentaiak megszorongatták őket.

A női tornán a gólkirályi címet a zentai Pataki Zsóka érdemelte ki 20 találattal, a legjobb kapusnak brit Megan Gauntot választották, a legjobb játékos pedig a dunaújvárosi Sinka Gréta lett. A fiúknál a legtöbb gólt a dunaújvárosi Farkas Bence dobta, a legjobb kapus a szintén dunaújvárosi Klauz Koppány lett, a legjobb játékos pedig a zentai Balog Ferenc.

Eredmények, lányok: Hornets–Zenta II. 2:10, Dunaújváros–Zenta 11:16, Szentes–Nagy-Britannia 11:10, Zenta–Nagy-Britannia 10:7, Dunaújváros–Szentes 4:11, Szentes–Zenta 5:9, Nagy-Britannia–Dunaújváros 8:6. A 3. helyért: Dunaújváros–Nagy-Britannia 10:8. Döntő: Zenta–Szentes 10:8. A végső sorrend: 1. Zenta, 2. Szentes, 3. Dunaújváros, 4. Nagy-Britannia, 5. Hornets. A Zenta csapata: Juhász Vivien, Rudics Boglárka, Molnár Klaudia, Búrány Andrea, Lengyel Andrea, Velez Melinda, Kincses Krisztina, Atlagić Tamara, Momirov Jelena, Molnár Heléna, Tóth Ágnes, Pataki Zsóka.

Fiúk: Hornets–Zenta II. 6:15, Pannondiadal (Budapest)–Dunaújváros 2:15, Zenta–Pannondiadal 16:8, Zenta–Dunaújváros 6:10, Dunaújváros–Zenta 9:5, Pannondiadal–Dunaújváros 4:11. Döntő: Dunaújváros–Zenta 5:4. A végső sorrend: 1. Dunaújváros, 2. Zenta, 3. Pannondiadal, 4. Hornets.

Ja, és még valami: a túlzott aggodalmak ellenére a medence nem dőlt össze, s ezért a vendégcsapatok, amelyek kiválóan érezték magukat a Tisza-parti városban, megígérték, hogy jövőre is visszatérnek!