2024. április 18., csütörtök

Egy feltörekvő borászat

Mindössze négy éve alakult a Brindza-borászat, máris kiváló eredményeket tud felmutatni – Világi szőlőfajták és a bácskai löszhátság adja a Brindza-borok sajátosságát

Vidékünkön hosszú ideig nem volt jelen a borkultúra, mindössze lőréket gyártott néhány kombinát, az emberek többsége meg egyébként is sört vagy töményet ivott. Az utóbbi évtizedekben lassan kezdi visszalopni magát a mindennapjainkba az a borkultúra, amely a második világháború előtt nagyon is jellemző volt Vajdaságra.

A topolyai Brindza-borászat egy relatív fiatal cég, de erőfeszítéseket tesznek a minőségi borok előállítására és a borkultúra népszerűsítésére. Tölgyesi Hubát, a Brindza-borászat turizmussal és marketinggel megbízott munkatársát borászatuk történetéről kérdeztük.

– A borászatot 2010-ben építettük ki a Brindza család tanyáján. Sokan nem tudják, hogy ugyanarról a Brindza családról van szó, amely kerékpárgyártással is foglalkozik. Egészen 2006-ig a Capriolo kerékpárgyár működött a Brindza-szálláson. A borászattal az elejében csak hobbiként foglalkoztak, de nagyon rövid időn belül kinőtte magát és saját üzletággá fejlődött. Ma fiatal borászatként rohamosan fejlődik. A szőlősök Krivaja és Felső Rogatica között találhatók, 11 hektáron terülnek el és 2008/2009-es telepítésűek. Az első komoly szüret 2011-ben történt, abból az évből származnak az első Brindza-borok.

Mekkora kapacitással működik a borászat és milyen borokat állítanak elő?

– A közelmúltig 40 ezer literes kapacitással működött, de az utóbbi 1-2 hónapban jelentős fejlesztések történtek és most közel 60 ezer liternél tartunk. A jövőben ezt a mennyiséget is szeretnénk növelni. Kizárólag világi szőlőfajtákkal dolgozunk, összesen nyolccal. A bácskai löszhátságon, kb. 120 méter tengerszint feletti magasságon 5 fehér fajtát tartunk: chardonnay-t, traminit, rajnai rizlinget, sauvignon blanc-t és a pinot blanc-t. A vörös fajtákból 3 van: cabernet sauvignon, merlot és pinot noir. Boraink érdekessége, hogy ezeknek a nemes fajtáknak, amelyek több évszázad során alakultak ki a világban, az itteni talaj sajátos bukét ad.

Melyek a legnépszerűbb boraik?

– Külön hangsúlyt fektettünk a Rose Chick nevű borunk népszerűsítésére. Ez egy házasításból született bor, merlot-ból és pinot noirból készül, fehér boros eljárással. Félszáraz borról van szó, ami nagyon gyorsan elnyerte az emberek tetszését és egyre népszerűbb a környéken. Talán azért is, mert egy könnyű, gyümölcsös borról van szó, amelyben a földieper és a szamóca aromái dominálnak. Kellően lehűtve, akár szódával is, nagyon frissítő ital lehet, ami a fiatalabbaknak is ízlik.

Hol lehet kapni Brindza-borokat?

Eddig sikerült lefednünk Szabadka és Palics környékét, a fontosabb éttermeket, szállodákat és borszaküzleteket. Ezenkívül jelen vagyunk Magyarkanizsán, Zentán, Verbászon és természetesen Topolyán. Ami nagyon fontos, hogy az elkövetkező 2-3 évben megjelenjünk Újvidék és Belgrád környékén. Ez már keményebb piac, több nagy borászattal kell ezen a piacon versengeni. A külföldi borszállítással egyelőre óvatosak vagyunk, ehhez még komolyabb kapacitás kell, noha a Capriolo kerékpárgyár partnerei segítségével már szállítottunk Kínába, Hollandiába és Kazahsztánba.

Az idei év roppant csapadékos, okozott ez gondokat a szőlészetben?

– Idén a lisztharmat és más betegségek is nagy veszélyt jelentenek a szőlőre a sok csapadék miatt, de nálunk idáig nem volt gond. Folyamatosan gondozzuk, permetezzük a szőlőt és a gyomirtás is folyamatos. Ez utóbbit idén fokozottabban kell végezni, mert az időjárás miatt több a gyomnövény. A betegségek ellen idáig elégségesnek bizonyult a permetezés. Azon vagyunk, hogy maximálisan megadjuk a szőlőnek, amire szüksége van. Egyébként tervben van újabb szőlős telepítése a Brindza-borászt és a Capriolo étterem közötti részen. Megközelítőleg 5 hektár telepítésről van szó.

A boraik népszerűsítése mellett mennyire tartják fontosnak a borkultúra terjesztését?

– A borászatunk céljának, missziójának tartjuk a borkultúra terjesztését, közösen más borásztokkal, amelyekkel különböző rendezvényeken közösen veszünk részt. Hazánkban ez még kezdeti fázisban van, de az utóbbi években egyre több bort isznak az emberek. Fontosnak tartjuk, hogy hazai borokat igyunk, mert vannak minőségi boraink, és vannak olcsó minőségi boraink is. Az olcsó francia és spanyol borok, amik bejönnek hozzánk, sok esetben olcsóbbak, mint a hazaiak, viszont az az ottani kínálat legalja.