2024. április 20., szombat

Lopják a kukoricát Közép-Bánátban

Néhány hónapos kényszerszünet után újra dolgozik Nagybecskerek Város mezőőrszolgálata, miután az önkormányzatnak sikerült pénzt biztosítani a dolgozók fizetésére és járműveik üzemeltetésére. Munkájuk van bőven és a jelekből ítélve egyre több lesz.

A tolvajok ugyanis nem válogatnak: megdézsmálják a gyümölcsösöket, a veteményeskerteket, újabban pedig a kukoricatáblák a kedvenc célpontjuk.

Branislav Lazić, a mezőőrszolgálat vezetője kijelentette, hogy a földtulajdonosok vagy bérlők naponta több feljelentést is tesznek náluk. A napokban a mezőőrök a Klek (Bégafő) közelében lévő horgászókat is ellenőrizték és legtöbbjüknél 15–20 kukoricacsövet találtak. Mint mondja, ez talán valaki számára jelentéktelen lopásnak tűnik, de ha 30–40 ilyen eset van, akkor a szerencsétlen gazdának egy szép darab földjéről viszik el a tolvajok a termést. A napokban egy komolyabb incidens is volt Melence határában, ahol a mezőőrök egy gyanús lovaskocsit követtek. Gyorsan kiderült, hogy tulajdonosa kukoricát lop. Amikor a tolvajok észrevették, hogy leleplezték őket, futni hagyták a lovat a kukoricával megrakott kocsival, amely végül kiszaladt a Melence és Kumán közötti útra és összeütközött egy személygépkocsival. Később megtalálták és elfogták a tolvajokat is.

Szeptemberben a mezőőrszolgálat tagjai új felszerelést kapnak, később pedig megkapják a téli öltözéket is.