2024. április 25., csütörtök

„Vučić megrágalmazta a Vremet”

NUNS: Megengedhetetlen, hogy a kormány első embere nyilvánosan nyomást gyakoroljon egy sajtóorgánumra

A Vreme szerb nyelvű hetilap és a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) értékelése szerint Aleksandar Vučić kormányfő nyomást gyakorolt a független újságírásra, amikor a Vremet Miroslav Mišković lapjának nevezte. Csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen az Etihad Airwaysszel a JAT Airways magánosításáról aláírt szerződést, valamint a szerb kormány és az Egyesült Arab Emírségek agrárcége, az Al Rafawed között vajdasági mezőgazdasági vállalatok megvásárlásáról szóló szerződést mutatta be, Vučić kritizálta azt az írást, amelyet egy európai uniós projektum keretében szerbiai oknyomozó újságírók készítettek korábban a szóban forgó két szerződés kapcsán. Vučić először nem fogalmazott pontosan, hogy melyik hazai lapban jelent meg a Lelepleződött a miniszteri széf titka című írás, azt mondta, Mišković lapjában, később azonban elárulta, hogy a Vremere gondolt. Vučić azt is kifejtette: hihetetlennek tartja, hogy az EU ilyen projektumokat pénzel, ezt ő nem tarthatja elképzelhetőnek, sokkal inkább egyes egyének kormányellenes harcáról van szó.

A Vreme szerkesztősége szerint Vučić súlyosan megrágalmazta a lapot.

– Ugyanúgy, ahogyan valamikor a Szerb Radikális Párt főtitkáraként a rezsim ellenzőit külföldről pénzelt bérenceknek és árulóknak nevezte, Vučić most hetilapunkat bélyegezte meg, Mišković lapjának nevezve. Ugyanúgy, ahogyan azt valamikor tájékoztatási miniszterként tette, Vučić most is a rágalmazás, a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás eszközével igyekszik ellehetetleníteni a szabad, objektív és szakszerű újságírást. Sajtótájékoztatóján bebizonyította, hogy egyszerűen nem szabadulhat radikális árnyékától és nem érti, illetve nem tette magáévá azokat az európai értékeket, amelyekért elvileg síkra száll. A kiközösítés, a nyomásgyakorlás és a megfélemlítés retorikájának ellenére a Vreme továbbra is folytatja a független, szakszerű, objektív és közérdekű újságírást. Ebbe az Etihaddal aláírt szerződés részletes elemzése is beletartozik – fogalmazott a hetilap szerkesztősége közleményében.

A NUNS megengedhetetlennek minősítette Vučić kritikáját a Vreme irányába. Egy demokratikus társadalomban tűrhetetlen, hogy a végrehajtó hatalom első embere nyilvánosan ilyen módon gyakoroljon nyomást egy sajtóorgánumra, áll a NUNS közleményében, mint ahogyan az is, hogy a szóban forgó két szerződés kiemelkedően fontos közérdeket képvisel, ezért az is közérdek, hogy a szerbiai sajtó foglalkozzon ezekkel.