2024. április 20., szombat
XXII. ATLÉTIKAI EB, ZÜRICH

Még egy szerb ezüstérem

A távolugró Ivana Španović után Tatjana Jelača is a dobogó második fokára állhatott fel a Zürichben zajló Európa-bajnokságon miután a szerbiai gerelyhajító a negyedik sorozatban elért 64,21 méteres dobásánál csak a cseh Barbora Špotakova dobott nagyobbat, aki 64,41 méteres dobásával megnyerte a versenyt. Jelača eredménye egyben új országos csúcs is: az előző rekordot is a Sremska Mitrovica-i lány tartotta (62,68 méter), amelyet még tavaly, a moszkvai vb-n állított fel. A bronzérem a német Linda Stahlé lett (63,91 m).

Habár nincs kirobbanó formában, Emir Bekrić esélyt teremtett magának, hogy újra érmes legyen. Két éve Helsinkiben ezüstöt nyert 400 m gáton, most pedig döntős, és ma este fut a dobogós helyért. Az elődöntőben Emir a 49,21-gyel idei legjobbját futotta, ami ugyan nem jogosítja fel a vérmes reményekre, de ha ebből még 30-35 századot le tud faragni, nem lesz csoda, ha érmet nyer.

Miloš Raović 400 méteren 46,09 másodperccel, egyéni legjobbjától csak 13 századdal lemaradva, 14. lett, ami a 20 éves újoncnak nagyszerű teljesítmény.

A magyaroknak két döntősük van kalapácsvetésben. A nőknél Orbán Éva, a férfiaknál tegnap délelőtt Pars Krisztián jutott túl a selejtezőn. Utóbbi címvédőként csak a 9. helyen a szerény 74,44 méterrel. 800 méteren Kazi Tamás a 11. helyet szerezte meg, a nők 20 kilométeres gyaloglásában Madarász Viktória egyéni csúccsal 12. lett.

Az Eb egyik hőse a brit Mo Farah lehet, aki 10 kilométeren nyert egy jó taktikai futamban. Farahnak ez már a 21. érme a világversenyeken, és egy időben olimpiai, világ- és Európa-bajnok is az 5 és 10 kilométeres távokon. A nőknél a holland Dafne Schippers a kontinens leggyorsabbja lett, s a 100-as győzelem után tegnap a legjobb eredménnyel kezdett 200 méteren is. Dafne, aki a legendás Fanny Blankers Coen óta az első holland női vágtázóbajnok, okosan döntött, hogy Zürichben vágtázóként indul, hisz két aranyat nyerhet az egy helyett, mivel eredetileg ő lett volna a hétpróba fő esélyese.

Magabiztosan nyert, ezúttal azonban ünneplés közben nem szaggatta le magáról a válogatottmezt Robert Harting, a szintén egyszerre világ-, olimpiai és immár kétszeres Európa-bajnok német diszkoszvető.

Ma a női súlylökés (Márton Anita) és diszkoszvetés (Dragana Tomašević) selejtezője, a 11 döntő között pedig a női 1500 m (Amela Terzić) és a már említett 400 m gát zárófutama érdemel megkülönböztetett figyelmet.