2024. április 20., szombat

Nem lesz áramkorlátozás

Aleksandar Antić energiaügyi és bányászati miniszter szerint három forgatókönyvet dolgoztak ki arra az esetre, ha a télen a gázszállítási akadályok, illetve az esetleges szénhiány miatt energiaellátási gondokkal kellene szembesülnie Szerbiának. Az első forgatókönyv szerint saját erőforrásokból szavatolja az ország a zavartalan villamosenergia-ellátást, a második szerint árambehozatallal oldják meg az esetleges hiányt, a harmadik forgatókönyv pedig a szénbehozatal lehetőségét említi a hőerőművek szükségleteinek a kielégítésére. Az áramkorlátozás nem vetődik fel mint lehetséges megoldás – szögezte le a miniszter.

– Nem lesz áramkorlátozás. A szerbiai villamosenergia-rendszer stabil, és az is marad. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fölkészülten várjuk a tél kihívásait – hangsúlyozta Aleksandar Antić, aki csütörtökön a kolubarai szénmedence Tamnava-Zapadno polje nevű felszíni bányájában tett látogatást. A májusban elárasztott bányában a miniszter szavai szerint augusztus végén kezdik meg a víz kiszivattyúzását.

Antić elmondta: a téli szükségletekre az obrenovaci hőerűműben (TENT) eddig 1,2 millió tonnányi széntartalékot sikerült fölhalmozni, a kolubarai szénmedencében pedig 200 ezer tonnát.