2024. április 25., csütörtök

Panaszosok sorát hallgatta meg az ombudsman

Munkatársaival tegnap Zomborban járt Heinrich Muškinja Anikó tartományi ombudsman, hogy tájékozódjon a polgári jogérvényesítés helyi gyakorlatáról, illetve a polgárok panaszairól, és tanácsot adjon számukra emberi jogaik megvalósítására.

A tartományi polgári jogvédő munkaprogramja szerint rendszeresen járja azokat a vajdasági településeket, amelyekben a községi önkormányzat keretében nincsen ombudsman, hogy közvetlenül segítse a lakosok emberi jogainak érvényesítését, mind tájékoztatás, mind tanácsadás révén.

– Hagyományosan sokan fordultak hozzánk ez alkalommal is, mintegy húsz polgárt fogadtunk, akik zömmel panaszt tettek. Több ízben jogi tanáccsal szolgáltunk, például egy személynek, aki nem tudja behajtani a bíróság által jogerősen neki ítélt összeget, egy másiknak azért, mert az üzletfele módosítani akarja az ügyviteli megállapodást. Egy hölgy azzal fordult hozzánk, hogy az adóhatóság végzéséből nem derül ki, hogy mekkora az adótartozása és milyen összegű a rá fölszámolt kamat, noha a törvény kötelezi az adóhivatalt, hogy ezeket a tételeket külön, periódusokra osztva tüntesse föl, illetve a polgároknak jogukban áll választani, hogy a tartozást vagy a kamatokat törlesztik előbb. Panaszt tettek a Szociális Központ szakmunkatársaira is, akik a panasztevő szerint udvariatlanok, és a kérelmező megjelenése, illetve egyéb jellegzetessége szerint hoznak végzést a segély folyósításáról. Egy helyi iskolaigazgató megválasztásával kapcsolatosan is érkezett hozzánk panasz, akárcsak a nyugdíj-biztosítási alapra, ahol elakadt a kedvezményezett nyugdíjra irányuló kérelem elbírálása. Olyan ügyfelünk is volt, aki hűségjutalmat követel a munkaadójától, de nem fordulhat a munkaügyi felügyelőséghez, mert időközben nyugdíjba vonult. Több felügyelőség, és egy ügyvéd munkáját is kifogásolták a zombori polgárok – foglalta össze a tervezettnél hosszabbra nyúlt ügyfélfogadást követően a tartományi ombudsman, majd hozzáfűzte, hogy azokban az esetekben, amelyekben nem illetékes a polgári jogvédő, jogi tanácsot adtak, amelyekben viszont illetékes, ott a következőkben eljárnak, és az eredményről értesítik az ügyfelet.

Heinrich Muškinja Anikó Zomborban nem csupán a panaszosokat fogadta a Megyeházán, hanem ellátogatott a Szociális Központba és a Miroslav Mika Antić Gyermek- és Ifjúsági Otthonba is.