2024. március 28., csütörtök

Csökken Szerbia GDP-je

A hazai össztermék (GDP) 2014-ben előreláthatóan 0,5 százalékkal fog csökkenni, és a következő évben is stagnálni fog a gazdasági növekedés – állítják a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) szakemberei.

Branko Hinić, az SZNB gazdaságkutatói statisztikai igazgatóságának a vezérigazgatója szerint a májusi áradások okozta károk miatt kell az országnak recesszióval számolnia ebben az évben, s az ekkor keletkezett veszteségek miatt a következő évben sem várható gazdasági növekedés.

– Hatalmas károkat szenvedett a mezőgazdaság, a bányászat és az energiaügy. A Szerbiai Nemzeti Bank adatai arról tanúskodnak, hogy az év második negyedévében 1,1 százalékkal esett a GDP – magyarázta a közgazdász.

Mint azt a szakember említette, három gazdasági ágazat sínylette meg leginkább az áradásokat, az építőiparnak nyújtott munkalehetőség a károsult objektumok helyreállításában némileg pozitív hatást gyakorolt a gazdaságra. Emellett arról is beszélt, hogy az állami támogatások révén némiképp felélénkülhet a gazdasági aktivitás.

A közgazdász rámutatott, hogy a tervezett konszolidációs intézkedések miatt az idén és jövőre is negatív lesz a lakossági fogyasztás és a az állam hozzájárulása a GDP növekedéséhez. Az SZNB arra számít, hogy a kivitel bővülésére pozitív hatással lesz az eurózóna válságból való kilábalása, ugyanakkor a beruházások ütemének a növekedésére lehet számítani, amit az árvízkárok szanálási mukálatai és Szerbia folytatódó eurointegrációja fog ösztönözni.

Az SZNB előrejelzései szerint az új számítási metodológia szerint Szerbia folyófizetési mérleghiánya az idén a GDP 5,9 százalékát fogja elérni.

Hinić az évközi inflációt témáját érintve megjegyezte, hogy az előző negyedévi adatokkal ellentétben ebben a periódusban sikerül az előirányzott határértékek közé terelni az infláció mértékét, amit az állam képes lesz az év végéig szinten tartani. Az évközi infláció júniusban mindössze 1,3 százalék volt. Erre az utóbbi félszáz évben nem volt példa.