2024. március 29., péntek

Enyhült a recesszió Görögországban

A második negyedévben éves szinten 0,2 százalékkal csökkent Görögország hazai összterméke (GDP), 2008 vége óta a legalacsonyabb ütemben - közölte szerdán a görög pénzügyminisztérium. Az elemzők nagyobb, 0,4 százalékos csökkenésre számítottak.

A görög viszonylatban kedvező adat megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a görög gazdaság hat évi folyamatos hanyatlás után maga mögött hagyja a recessziót. Az athéni kormány és Görögország nemzetközi hitelezői azt prognosztizálják, hogy a GDP az idén már 0,6 százalékkal bővül.

A gazdasági visszaesés üteme tavaly óta folyamatosan csökken. A múlt év első negyedében még 6 százalékkal zsugorodott a GDP, az utolsó negyedben már csak 2,3 százalékkal, 2013 egészében pedig 3,9 százalékkal.

A jórészt az EU, az IMF, és az Európai Központi Bank pénzügyi mentőcsomagja fejében megkövetelt megszorító intézkedések következtében a görög hazai össztermék 2008 óta összesen negyedével csökkent. Ennek fő oka az volt, hogy a rekordszintre emelkedő munkanélküliség és a bérek és nyugdíjak megnyirbálása miatt 26 százalékkal zuhant a háztartások fogyasztása, amit a beruházások hasonló mértékű csökkenése kísért. 2014 első negyedében azonban már megindult, és a második negyedévben is folytatódott a személyi fogyasztás növekedése.

A vártnál kedvezőbben alakult a központi költségvetés helyzete is. Az első hét hónapban az elsődleges egyenleg, amely nem tartalmazza az adósságszolgálatra fordított kiadásokat, 2,3 milliárd eurós aktívumot mutatott a csupán 800 millió eurós előirányzattal szemben.