2024. április 20., szombat

Semmi gond a zombori vízzel

Hétfői lapszámunkban beszámoltunk róla, hogy a zombori Közegészségügyi Intézet jelentése nyomán az illetékes hatóság az elmúlt hét derekán megtiltotta a városi vízvezeték használatát, a csapvizet ivásra, főzésre, mosogatásra, de még zuhanyozásra, fürdésre is alkalmatlannak nyilvánítva. A Közegészségügyi Intézet a tíz mintavételi hely közül ötön jelentett fekális eredetű baktériumfertőzést, egyben jelezte, a csapvíz tíz perces forralás után fogyasztható. Az Egészségügyi Felügyelőség ennek ellenére teljes vízzárlatot rendelt el. A vízszolgáltató gyorsan lépett, az elsőbbséget élvező intézményeket palackozott vízzel látta el, illetve víztartályokat helyezett el a városban, a legnagyobbat, egy tíz köbméterest a közkórházban, hogy zavartalanul végezhessék a dialíziseket, de biztosította a kórház konyhája, az idősek otthona, a diákotthon, az óvoda, a börtön vízellátását, a lakosság számára pedig víztartályokat és lajtos kocsikat telepített.

A Közegészségügyi Intézet kedden nyúlfarknyi közleményében tudatta, hogy az augusztus 7-én vett vízminták megfelelnek az előírásoknak, így a vezetékes víz Zomborban ivásra, és egyéb felhasználásra megfelelő.

Az nem derül ki a közleményből, hogy alig egy héten belül mitől lett fogyasztható a korábban még fürdésre se alkalmas víz. A Vodokanal vízszolgáltató elejétől hangoztatta, hogy a víznyerő helyen kifogástalan a víz minősége, a Közegészségügyi Intézet által vételezett minták felében ugyancsak, öt helyen viszont nem. Dušan Lukić igazgató szerint véletlen, a vízszolgáltató fönnállása óta példátlan szennyeződésre kerülhetett sor, amit az érintett helyeken a vezeték átmosásával igyekeznek megszüntetni.

A keddi közlemény arra nem tér ki, hogy ez a vegyi-mechanikus beavatkozás okozta-e a víz minőségének javulását, de aligha, hiszen a jónak minősített vízmintákat még augusztus hetedikén vették, a vezetékek fertőtlenítését viszont kilencedikén és tizedikén végezték. Amíg az illetékesek meg nem szólalnak – a város polgármestere például egyetlen nyilatkozatot nem tett erről a település minden lakóját érintő problémáról –, nem derül ki, tiszta vizet ittak-e mindvégig a zomboriak, vagy valóban fönnállt a fertőzésveszély. A Közegészségügyi Intézet első jelentését az intézet legnevesebb szakemberei írták alá, hitelességében nincsen mit kételkedni. Az Egészségügyi Felügyelőség a legnagyobb elővigyázatosságra intett. A Vodokanal technológusnője saját elemzéseik hitelességét igazolva arra hívta föl a figyelmet, hogy ha a zomboriak valóban fertőzött vizet ittak volna, annak nyoma lenne az orvosi rendelőkben és a közkórház fertőzési osztályán. Viszont nincsen ilyen megbetegedés.

A média becslése szerint a vízfertőzés bejelentését követő három napban a zomboriak nagyjából 100 000 liter palackozott ivóvizet vásároltak föl, és erre mintegy 20 000 eurót költöttek.

Vaklárma volt-e, vagy egy valóban gyorsan megoldott veszélyhelyzet? Minden esetre a zomboriak „jól megszívták” a vízhelyzetet.