2024. április 20., szombat

A vadkacsák megelőzték a tutaj(oka)t

Miközben a nagybecskerekiek folyamatosan tiltakoznak a Béga-tóra tervezett vízi szórakozóhelyek megépítése ellen, addig a természetvédők és a helyi önkormányzat képviselői tegnap vadkacsákat engedtek a tóba. A vízi alkalmatosságokat (amelyek állítólag már elkészültek) a tervek szerint az augusztus végén megtartandó nagybecskereki Sörnapok előtt szándékozzák felavatni. Tegnap este a Kisamerika helyi közösség lakosai újabb tiltakozó összejövetelt tartottak.

A Nagybecskerek Természetvédelmi Területei közvállalat, a LEEI polgári egyesület az Ó-Béga–Császár-tó és Nagybecskerek Város közigazgatása szervezésében tegnap öt vadkacsát engedtek a hármas számú Béga-tóba. Ezzel számuk elérte a húszat. Az eseményen jelen volt Saša Santovac alpolgármester, valamint Dejan Jovanov, a Nagybecskerek Természetvédelmi Területei közvállalat igazgatója és Stevo Čorokalo környezetvédelmi aktivista.

Saša Santovac kijelentette, hogy a helyi önkormányzat – Nagybecskerek Természetvédelmi Területei közvállalattal együttműködve – folytatja a hármas számú Béga-tó rendezését. Mint mondta, gondját viselve a tónak igyekeznek megmutatni a szebbik oldalát a városnak, jobban kihasználni mindazt, amivel a város rendelkezik: kezdve a tavaktól a parkokig. Ugyanakkor megpróbálnak megvalósítani olyan projektumokat is, amelyekhez más városoknak nincs lehetőségük.

Stevo Čorokalo újságíróknak kijelentette, hogy folytatják a hagyományt, és időközönként szaporítják a tóban a vadkacsák számát, mivel nem mindegyiknek felel meg az urbánus környezet. Jelenleg húsz van belőlük, de számukat tovább növelik majd. Mint mondta, a polgárok kedvezően fogadták a tó új lakóit, a környezetvédők pedig tovább dolgoznak a környezet élővilágának gyarapításán, nem csak a madarak számát igyekeznek növelni, hanem a növényzetet is igyekeznek változatossá tenni.

A vadkacsákat a polgárok etetik, gondviselésüket pedig Emil Lajter, a Nikola Tesla Elektrotechnikai Szakközépiskola gondnoka vállalta, aki a közelben él.