2024. április 26., péntek
FTC-STADIONAVATÓ

Zöld-fehér ünnep, kék győzelem

(fotó: Diósi Árpád)

(fotó: Diósi Árpád)

Még ha csak udvariasak voltak az angolok, akkor is igazuk van – valóban impozáns stadiont avatott a Ferencváros labdarúgócsapata vasárnap este. A Chelsea elleni stadionavató nyitómérkőzéstől körülbelül azt kapta az ember, amire várt.

A határon kérdezte tőlünk a vámos, mire számítunk ma este. Mondom neki, sok gólra, erre ő: egy góllal nyer a Chelsea, mégse legyen alázás. Sok találat nem esett, egy góllal nyertek a londoniak, a pont a vámosnál.

Ezzel körülbelül össze is lehetne foglalni az esti mérkőzést, mert ugye az, hogy a Fradi (csak) 2:1-re kap ki a 2012-ben a Bajnokok Ligáját, 2013-ban pedig az Európa-ligát megnyert csapattól, az nagyrészt annak tudható be, hogy vasárnap este egy stadionavató gálameccsen léptek pályára. De pályára léptek mindannyian – itt volt Drogba is, Torres, Schürrle, Fàbregas, de Bane Ivanovićot és Nemanja Matićot is láthattuk a pályán. Az első találatot az az ember szerezte, aki ezt leginkább megérdemelte – csapatjátékról van szó, tudom, de akkor is –, ugyanis az elmúlt évek legjobb magyarja, Gera Zoltán talált be először a mérkőzésen. A 17. percben szerzett szép magyar találatra az 51. percben Ramires válaszolt, majd amikor már a cserék után szinte teljesen kicserélődtek a csapatok, a 81. percben Cesc Fàbregas tette fel az i-re a pontot londoni szempontból, 2:1 a Chelsea-nek.

A mérkőzés iránti érdeklődés nagy volt, a telt házas avató viszont elmaradt, de tegyük hozzá, a vendégszektornak egyharmada sem telt meg. A 22 500 férőhelyes stadionban körülbelül 20 ezren voltak. A hangulat nem volt annyira pokoli, mint amire esetleg számítani lehetett volt. Csak azért a feltételes mód, mert már a mérkőzés előtti napokban, hetekben egyre inkább fokozódott a Fradi ultráinak nemtetszése – nagy vonalakban: elsősorban a klub vezetőségével, a magas jegyárakkal, a beléptetőrendszer bevezetésével, valamint azzal volt problémájuk, hogy nem a bécsi Rapiddal – a csapat szurkolótáborai között hagyományosan jó a kapcsolat – játszott a Fradi a stadionavatón. Az ultrák vasárnap a BKV Előre-pályán egy alternatív stadionavatót szerveztek, ahol a Nemzeti Sport szerint 2000-2500 szurkoló jelent meg a Rapid Wien és a Ferencváros szurkolóinak mérkőzésén.

Mindent összevetve, a Fradinak egy kimondottan szép létesítmény az új otthona, amiből egy igazi futballkatlan lehet, jó mérkőzésekkel. Ehhez persze elengedhetetlen a futballisták jelenléte is, az igazán jó futballistáké. Ez viszont már egy másik történet.