2024. április 25., csütörtök

„Szerbia adóssága Görögországéhoz mérhető”

Szerbia már régóta akkora államadósságokkal küzd, mint Görögország, a hitelek törlesztésének üteme pedig azon múlik, hogy a szerb társadalom mennyire képes felvenni a harcot a kialakult helyzettel. Magyarán, meg tudjuk-e érteni, miért került ekkora államadósságba az ország, valamint azt, hogy miként tudjuk a hitelt visszafizetni – mondta Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója. Az újvidéki Dnevnik napilapnak nyilatkozva hozzátette azt is: a szerb kormány megtesz minden tőle telhetőt, hogy ne ismételje meg elődeinek hibáit, és elkerülje az országot is esetleg érintő megalázó pénzügyi válságot.

Tabaković asszony kijelentette azt is, hogy őszre várja a soron következő tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, közvetlenül a köztársasági költségvetés módosítása után.

– Ha megszületne az újabb megállapodás az IMF vezetőivel, akkor az a külföldiek szempontjából sokat jelentene Szerbia gazdasági megítélésében, mert igazolná az ország hitelképességét – mondta Tabaković asszony. Hozzátette: a megállapodás sikere pedig azon múlik, hogy az országvezetés „mennyire állja a szavát, és teljesíti-e mindazokat a rendelkezéseket, melyeket korábban megfogalmazott”.

A bankkormányzó elmondta azt is, a Szerbiai Nemzeti Bank nem védi a dinár euróhoz viszonyított árfolyamát – ami a hazai valuta folyamatos gyengülésén is tapasztalható –, hanem napi beavatkozásával a hirtelen és nagy áringadozásokat kívánja elkerülni.