2024. április 18., csütörtök

Külföldi autó után kutatnak

A Branko hídon történt cserbenhagyásos balesetnél a gázoló egy Mini Morrist vezetett

A rendőrség gyanúja szerint külföldi rendszámtáblájú Mini Morris Countryman üthette el július 25-én Luka Jovanovićot a belgrádi Brankov hídon, nyilatkozta hétfőn Nebojša Stefanović belügyminiszter. Szavai szerint erre a személygépkocsi regisztrációs táblájának méretéről lehet következtetni. Mint ismeretes, a 21 éves fiatalember cserbenhagyásos gázolás áldozata lett. A baleset akkor történt, amikor 3 ismerősével együtt megpróbálták áttolni Lada típusú személygépkocsijukat – amelynek kitört a kereke – a buszsávba. A szemtanúk szerint hátulról nagy sebességgel jelent meg a személygépkocsi, elütötte Luka Jovanovićot és továbbhajtott. A fiatalembert a mentősök beszállították a baleseti sebészetre, de nem lehetett megmenteni. Társa súlyos sérülésekkel fekszik a kórházban.

A belügyminiszter nyilatkozta szerint megvizsgálják az összes határátkelő adott időszakra vonatkozó videofelvételét is. Kiemelte, a rendőrségnél az ügy jelenleg elsőbbséget élvez. A nyomozásba az Interpolt is bevonták.

– A rendőrség mindet megtesz, hogy a lehető legrövidebb időn belül megoldja az ügyet. Több videofelvétel is készült a személygépkocsiról, de mind oldalról – mondta a belügyminiszter.

A rendőrség kikérdezte a szemtanúkat, azonban senki sem tudott leírást adni a rendszámtábláról. A híd közelében két rendőrségi kamera is van, azonban egyikről sem sikerült használható bizonyítékot kapni, ugyanis az egyik a hídfeljárónál van és a buszsávot figyeli, míg a másik akkor kapcsol be, ha valaki áthajt a piros jelzésen. A felvételekről csupán a személyautó típusát lehetett megállapítani. Nebojša Marković, a belgrádi rendőrség bűnügyi osztályának vezetője szerint az eset a bizonyítéka annak, hogy a fővárost a nagy európai metropolisokhoz hasonló, korszerű megfigyelési rendszerekkel kellene felszerelni. Mint megjegyezte, a fővárosban lévő kamerák legnagyobb baja, hogy egyrészt rossz minőségűek a felvételek, másrészt a felvételezés nem történik folyamatosan.

– A tanúktól eddig egyetlen használható információt sem kaptunk, pedig egyetlen betű is elég lenne – mondta az osztályvezető.

A rendőrség a baleset után szinte az összes belgrádi Mini Morris tulajdonost felkereste, kikérdezte, megvizsgálta az autóikat, de sikertelenül. A Mini Morris rendszámtáblájának mérete mellett ez is erősíti a rendőrség gyanúját, hogy külföldi rendszámtáblájú személygépkocsival ütötték el a fiatalembert.

Bojan Jovanović, az áldozat édesapja fia képét tartva szinte mindennap csendes tüntetésbe kezd a hídon. Mint megjegyezte, addig fog kijárni a hídra, amíg meg nem találják a fia gyilkosát. Vasárnap több száz tüntető csatlakozott az elkeseredett édesapához. A helyszínen voltak a 2011-ben elhunyt Ognjen Tripković szülei is. Gyermeküket egy ittas sofőr ütötte el.

– A rendőrség mindent megtesz. Azt szeretnénk elérni, hogy a város biztonságosabb legyen gyermekeink számára. Nagy testvérként is megfigyelhetnek minket, de legalább akkor tudni fogjuk mi történik és nem kell azt találgatnunk, hogy a kamerák felvételeznek, vagy sem – mondta Jovanović.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója szerint nehezen hihető, hogy ennyi idő alatt a rendőrség nem tudja megtalálni a balesetet okozó autót. Véleménye szerint Szerbiában egy ritkaságszámba menő gépkocsi okozta a balesetet, valamint a környéken rengeteg kamera van. Mint megjegyezte, az autónak valahonnan jönnie kellett és valahova tartania kellett.