2024. március 28., csütörtök

Jelentkezés a Tinire

Az idén immár a 23. Tini és Ifjúsági Táncdalénekesek Vetélkedőjét szervezi meg a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Nagy Sándor, az egyesület elnöke az újságírókkal közölte, hogy bemutatkozási lehetőséget kínálnak a könnyűzenét kedvelő vajdasági magyar fiataloknak. A vetélkedőre máris várják a jelentkezőket, és noha még csak augusztus elején járunk, éppen azokhoz kívánnak szólni, akik még fontolgatják jelentkezésüket.

A temerini Szirmai Károly MME székháza (Góbor Béla felvétele)

A temerini Szirmai Károly MME székháza

A vajdasági magyar fiataloknak nagy kihívást jelent a magyarországi X-Faktor tehetségkutatóján való részvétel. Ennek egy része már lezajlott, sokan nyilván csalódottan már haza is jöttek, részükre jelenthet új kihívást a Tinin való részvétel. Jelentkezhetnek azok is, akik már előbb is szerepeltek a Tinin, tekintet nélkül arra, hogy elértek-e helyezést, vagy sem. Tehát még a korábbi első díjazott is jelentkezhet.

A jelentkezők az idén is két korcsoportban versenyezhetnek: 13–18 évesek a tini kategóriában, valamint 18–25 évesek az ifjúsági kategóriában. A jelentkezőknek három dalt kell elénekelniük magyarul, számításba jöhetnek könnyűzenei világszámok is magyar fordításban.

Elhangzott, hogy a költségek tekintetében a szervezők igyekeznek a takarékosságra, ám bizonyos kiadásokat fedezni kell. A rendezvényt az idén sem realizálhatnák támogatók nélkül. A Bethlen Gábor Alapnál, az MNT-nél és a temerini önkormányzat pályázatán már nyertek támogatást, ami kevesebb a szükséges összegnél. Sajnos a két tartományi titkárságnál, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi, valamint a Művelődési és Tájékoztatási Titkárságnál, amelyek eddig rendszeresen támogatták a Tini fesztivált, az idén nem talált megértésre a pályázatuk. Ez merőben befolyásolja azt a tervet, hogy felújítsák, korszerűsítsék a díszletet. Számítanak az MMSZ erkölcsi támogatására is annak tekintetében, hogy mozgósítsa a topolyai és a szabadkai művelődési egyesületeket, mivel a fesztiválon az utóbbi években a legtöbb énekes a Tisza-mentéről és Dél Bácskából érkezett.

Az egyesület elnöke kihasználta az alkalmat arra is, hogy megköszönje a korábbi évek versenyei helyi és vidéki támogatóinak, hogy szívügyüknek tekintik a fesztivált, elmondása szerint ez eddig rendszerint elmaradt, mivel a rendezvény megtartása után már nemigen volt erre alkalom.

A válogatásra szeptemberben kerül sor, a versenyre viszont szeptember 10-éig várják a jelentkezőket a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület klubhelyiségében (Petőfi Sándor utca 19. alatt) személyesen az esti órákban, vagy elektronikus úton az acsilla1987@gmail.com e-mail címre. A fellépőket Aleksandar Dujin zenekara kíséri, és szakzsűri értékeli.

A rendezvényt az idén is élőben közvetíti a Vajdasági Rádió, a Vajdasági Televízió és a Mozaik Televízió pedig felvételt készít a fesztiválról.