2024. április 24., szerda
MAGYARCSERNYE

A haladók támadják a polgármestert

A Szerb Haladó Párt magyarcsernyei községi szervezete közleményében élesen bírálja Pera Milankov polgármestert, aki fél évvel ezelőtt került vissza a község élére. A bírálatokra válaszolva a község első embere viszont nem titkolja abbéli szándékát, hogy átvegye az SZHP községi szervezetének az irányítását.

Pera Milankovot 2012-ben a DP színeiben választották meg a község első emberévé, majd az év októberében hivatali visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték. Helyére Mile Todorov-Štukat (SZSZP) választották meg. De csakhamar nézetkülönbség támadt a haladók és a szocialisták között, így ő sem maradt fél évnél tovább a község élén. A következő polgármester, Danica Stričević már a haladók soraiból került ki, ez év januárjában azonban a kiszabadult Pera Milankov került a helyére. Nem egész két év alatt az volt már a negyedik hatalomváltás a 12,5 ezer lakosú határ menti fejletlen községben. Jelenleg a többséget a községben az SZSZP, a DP, az ÚDP és a VMSZ képviselői alkotják.

Az utóbbi hónapokban folyamatosak a két tábor egymást lejárató megnyilatkozásai. Az ellenzékbe került haladók szerint az elmúlt év végén ők 43 millió dinárt hagytak a községi kasszában, ebből mára ötmilliónál is kevesebb maradt. Azt is a terhére róják a polgármesternek, hogy elbocsátotta azokat, akik nem az ő táborából valók, közben a csőd szélére juttatta a kommunális közvállalatot, amely szükségleteire közbeszerzési eljárás nélkül bérelt gépeket, visszaélt az állami földekkel stb.

Pera Milankov szerint a felsoroltakból semmi sem igaz. Mint mondja, a haladók ötmillió dinárt hagytak a költségvetésben, neki köszönhetően viszont a tartománytól százmillió dinárnyi befektetéshez jutott a község. Nem tagadja, hogy bocsátott el embereket a kommunális közvállalatból, de csak azokat, akik pártkönyvecskékkel kaptak munkahelyet. Megerősítette, hogy tárgyal az SZHP-ba való átlépéséről, amelynek első embere akar lenni a községben. De, azzal a feltétellel, hogy előtte feloszlatják a párt községi bizottságát, és megszabadulnak azoktól, akiknek nincs helye a haladók soraiban.