2024. április 23., kedd

Skócia: Mennének, de maradnak

Megkezdődött a kampány utolsó hajrája Skóciában, ahol szeptember 18-án népszavazást tartanak arról, hogy a terület – 307 év után – kiváljon-e az Egyesült Királyságból, és a jövőben önálló államként létezzen. A skót függetlenségi népszavazás két politikai főszereplője a héten kétórás tévévitában csapott össze, hogy bizonyítsa saját igazát. A karizmatikus és arrogáns Alex Salmond függetlenségpárti skót első miniszter (kormányfő) alulmaradt a glasgow-i vitában, amelyet kizárólag a Skóciában fogható STV közvetített.

A média és a nézők többsége úgy ítélte meg, hogy Alistair Darling, az államközösség egysége és Skócia koronauniós tagsága mellett kampányolók vezetője többször is sarokba szorította vitapartnerét az első megmérettetésen. Egy témában pedig olyan kellemetlen helyzetbe hozta a nacionalista Salmondot, hogy a skót politikus képtelenséggel hozakodott elő. Azt mondta ugyanis, hogy a függetlenség elnyerése esetén Skóciában is maradna a jelenlegi közös fizetőeszköz, a font sterling. Ez viszont elképzelhetetlen, hiszen London az utóbbi időben többször hangsúlyozta, hogy az 5,2 millió lakosú Skócia nem használhatja a fontot, ha kiválik a királyságból.

A függetlenséget támogató Skót Nemzeti Párt vezetőjeként Salmond elégedett a tévévitában nyújtott teljesítményével. Olyannyira, hogy győztesnek tartja magát, ahogyan ellenfele, Darling is, aki – a tévészereplés után okkal – azzal vádolta Salmondot, hogy képtelen válaszolni sok olyan kérdésre, amelyek a skóciai lakosság mindennapjait érintenék a függetlenség elnyerése esetén.

A közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy a lakosság nem is nagyon foglalkozik az önálló Skóciában várható sorsával. Talán azért hagyja hidegen a téma a többséget, mert az érintettek biztosak abban, hogy az 1997 óta széleskörű autonómiát és saját törvényhozási jogokat élvező Skócia a referendum után is a brit unió tagja marad.

A függetlenséget ellenzők abszolút többségben vannak. A legutóbbi felmérések arra utalnak, hogy – a korábbi hónapokhoz képest – nőtt az önállóságot támogatók tábora, de a skót választók 55–60 százaléka továbbra is a kiválás ellen szavazna.

Ez jó hír London számára, amely azért egyezett bele a népszavazásba, mert meggyőződése, hogy sikertelen lesz, s ezért a szeptemberi voksolás után a függetlenség kérdése végleg lekerül a napirendről. A referendum sikertelenségében reménykedik Washington is. Barack Obama amerikai elnök június elején – a normandiai partraszállás 70. évfordulóján – kifejezte reményét David Cameron brit kormányfőnek, hogy hazájának a jövőben is egy erős Egyesült Királyság lesz a legfontosabb európai szövetségese.