2024. március 29., péntek

A Gázai övezetből ismét lövik Izraelt

A háromnapos tűzszünet lejárta utáni percekben újrakezdődtek a gázai rakétatámadások Izrael ellen - jelentette pénteken az izraeli katonai rádió.

A Gázai övezettel szomszédos nyolc település felé lőttek rakétákat. Askelon fölött a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétája semmisített meg egy, a város irányába célzott lövedéket a tűzszünet lejárta utáni percekben, közép-európai idő szerint reggel 7 óra után.

A palesztin csoportok Kairóban nem egyeztek bele a tűzszünet meghosszabbításába, de folytatják a tárgyalásokat - közölte az arab médiával Számi Abu Zuhri, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szóvivője.  

- Nem egyeztünk bele a tűzszünetbe, folytatjuk a harcot - áll közleményükben.
Az Askelonra lőtt rakétákért az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget. Bejelentették, hogy három Grad típusú rakétát lőttek az övezettel szomszédos városra.

Azzám al-Ahmad, a kairói palesztin delegáció vezetője azt mondta telefonon a The Times of Israel című angol nyelvű honlapnak, hogy tárgyaló delegációja Kairóban marad és a következő napokban dönt a fegyvernyugvásról szóló megbeszélések folytatásáról.

Gál Berger, a közszolgálati rádió szakértője szerint a Hamász megpróbál visszatérni eredeti céljához, hogy rakéták és ellenrakéták tüzében folytasson tárgyalásokat a fegyvernyugvásról. Egyiptom és Izrael az egyezkedés kezdete előtt a rakéták leállítását követelte.