2024. április 16., kedd

A stratégia mellékutcája

A Transzparens Szerbia szerint nem a miniszterelnököt kellett volna kinevezni a korrupcióellenes terv végrehajtásával megbízott testület élére

A szerb kormány csütörtöki ülésén meghatározta a korrupcióellenes harc nemzeti stratégiájának végrehajtásával foglalkozó koordinációs testület személyi összetételét. A kormány döntése értelmében a 2018-ig foganatosítandó intézkedéseket szabályozó testületet Aleksandar Vučić miniszterelnök vezeti majd, annak tagja lesz még Nikola Selaković igazságügyi miniszter és Dušan Vujović gazdasági tárcavezető, valamint a Korrupcióellenes Tanácsnak egy képviselője is.

A határozatra reagálva a Transzparens Szerbia úgy értékelte, hogy bár Vučić kinevezése a testület élére nagyobb súlyt ad a nemzeti stratégiának, ugyanez a lépés formálisan el is tér a stratégia célkitűzéseinek útjától. A szervezet arra emlékeztetett, hogy a köztársasági képviselőház már döntött arról korábban, hogy a terv teljesítését az igazságügyi minisztériumnak kell koordinálnia. Ennélfogva, figyelmeztetett a Transzparens Szerbia, olyan benyomást kelt a kormány legújabb döntése, hogy az újonnan felállított testületnek nagyobb hatásköre is lehet, mint arról korábban már egy döntés megszületett. A stratégia végrehajtásának felügyelésével és ellenőrzésével megbízott szervek és illetékesek között ott vannak az ügyészség képviselői, a képviselőház és néhány független testület tagjai is, ami csak erősíti az imént említett benyomást – állapítja meg a szervezet. A Transzparens Szerbia véleménye szerint az elfogadott stratégiai célok teljesítéséért különböző állami szerveknek kell felelniük, a folyamatot pedig a Korrupcióellenes Tanácsnak kell felügyelnie.