2024. április 16., kedd

Mélyponton az építőipar

Az ASNS szerint sürgős változásokra van szükség ahhoz, hogy az ágazat valóban a gazdaság fellendítője legyen

A kormány munkájának első száz napjában nem ért el előrelépést az építőipar nehéz helyzetének enyhítése terén – állapította meg az Önálló és Független Szakszervezetek Társulása (ASNS), és arra szólította fel az államvezetőséget, hogy mielőbb pontosítsák a korábban beharangozott építőipari projektumok teljesítésének határidejét. A közleményt a szakszervezet augusztus 8-a, az építőipari munkások világnapja alkalmából adta ki, melyben megállapította, hogy a hazai építőipar még soha nem volt ennyire nehéz helyzetben. Az építőiparban dolgozó mintegy hetvenezer polgár augusztus 8-át a lehető legnehezebb anyagi és munkaügyi helyzetben kénytelen várni – fogalmazott a szakszervezet.

Megállapítja, hogy a kormány az eddigiekben csak ígéreteket közölt, s most már eljött a végső ideje annak, hogy valóban kezdetét vegyék a különféle projektumok, s az építőipar tényleg a szerb gazdaság fellendítésének jelentős tényezőjévé váljék. A legnagyobb gondot a szervezetlenségben és felelőtlen hozzáállásban vélik felfedezni, s arra szólították fel a kormányt és az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztériumot, hogy sürgősen lássanak hozzá ezeknek a hátravető tényezőknek az elhárításához. A felgyülemlett gondok kezelését átlátható, nyomon követhető intézkedések révén kell véghezvinni – állapítja meg az ASNS.

Fontos kérdést jelent az állam hazai és a külföldi építőipari cégekhez való viszonyulása, mely a szakszervezet szerint nem egyforma. Ennek a viszonynak a kiegyensúlyozását az állam egyik fontos feladatának nevezték, az eredményeknek pedig a kifizetések egyforma feltételek szerinti végzésében kell megmutatkozniuk. A közlemény szerint az országnak előnyben kellene a tendereken részesítenie a hazai építőipari vállalatokat. Az ágazat sikeresebb működéséhez a feketén foglalkoztatás felszámolása is előfeltétel – fogalmaztak.