2024. április 25., csütörtök

Alacsony a kockázata az Ebola-vírus megjelenésének Szerbiában

Az állam megtesz minden óvintézkedést a fertőzésgyanús esetek megfelelő ellátására

Nem állíthatjuk, hogy egyáltalán nem létezik kockázata az Ebola-vírus megjelenésének Szerbiában, ám ismerve a vírus terjedésének módját, megállapíthatjuk, hogy ez a kockázat alacsony – közölte pénteken Bojana Grgić, a Dr. Milan Jovanović-Batut Közegészségügyi Intézet járványügyi osztályának epidemiológusa. Hozzátette: ennek ellenére, nem tehetünk úgy, mintha abszolút nem létezne kockázat, mindenképpen készen kell állnunk a veszélyre. Úgy fogalmazott, hogy hazánk jelenleg olyan intézkedéseket foganatosít, mint a többi állam, mely készül az esetleges fertőzésgyanús esetek kezelésére.

Az Egészségügyi Világszervezet Grgić beszámolója szerint pontos utasítást adott ki arra vonatkozólag, mit kell tenniük azoknak az országoknak, melyekben már regisztrálták a vírus jelenlétét, azoknak, amelyekben fennáll a fertőzés megjelenésének a gyanúja, továbbá azoknak, amelyek az imént említett államoknak a szomszédságában helyezkednek el. Ami a többi országot illeti, nem érinti azokat a kereskedelemnek vagy az utasszállításnak egyik korlátozása sem, tette hozzá. Az államok kötelezettségei közé tartozik a nyilvánosság folyamatos tájékoztatása, a veszélyeztetett térségekbe utazók informálása, az esetleges evakuációk szavatolása az adott vírusfertőzött környezetben, továbbá a fertőzöttség jeleit mutató beutazó páciensek megfelelő kezelése.

Grgić elmondta, hogy az ebolajárvánnyal sújtott országok gyenge egészségügyi rendszerrel rendelkeznek, ezért az egészségügyi dolgozók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, azok, akiknek közvetlen kapcsolatba kell lépni a fertőzöttekkel. Ez az oka annak, amiért ezek a nyugat-afrikai államok egyszerűen nem tudják az ellenőrzésük alá vonni a járványt – magyarázta az epidemiológus.

A lakosság fertőző betegségektől való védelméről szóló jogszabály értelmében hazánkban egészségügyi ellenőrzés alá vonnak minden olyan személyt, aki a vérzéses láz által meghatározott területekről utazik be – ezek a betegségek közé tartozik az ebola is.

Az Egészségügyi Világszervezet Guineában, Sierra Leonéban és Libériában ebolajárványt hirdetett, a fertőzés veszélye miatt pedig nemzetközi rendkívüli helyzetet is bevezetett.