2024. április 18., csütörtök

A villanyáram nem nemzetiség kérdése

Az ország délkeleti régiójában nagyjából 30 milliárd dinár a lakosság tartozása az EPS irányába

A Pčinji körzetben, vagyis Vladičin Han, Vranje, Preševo és Bujanovac környékén a rendőrség szerdán akciót kezdett azok ellen, akik a gyanú szerint évek óta lopják az áramot. Nebojša Stefanović elmondása szerint az átfogó akció során senkit nem kímélnek meg, legyen szó albánról, szerbről vagy bármilyen más nemzetiség képviselőjéről. Mindenkinek fizetnie kell az áramot, és tartania magát a törvényekhez, ez nem nemzetiség kérdése, nyomatékosította Stefanović, majd a továbbiakban arról beszélt, hogy a Vranjei Áramszolgáltató kérésére szerdán tizennyolc helyen ellenőrizték a fogyasztókat. Ezek közül négy gazdasági társaság, a többi pedig háztartás. Mind a tizennyolc helyen felfüggesztették a fogyasztók villanyáram-ellátását, erősítette meg a belügyminiszter. Az áramszolgáltató munkatársainak biztonságát rendőrök felügyelték. Az akció Veliki Trnovacot sem kerülte el, tájékoztatott Stefanović. A szóban forgó település arról vált ismertté, hogy a lakosság saját törvényei szerint él, legtöbbjük egyebek mellett a villanyáramot sem fizeti, és az esetek többségében még a rendőrség sem „mer” eljárni a településen elkövetett visszaélések, bűncselekmények ügyében.

Stefanović értesülései szerint a szerdán ellenőrzött tizennyolc fogyasztó több mint 1,3 millió dinárral rövidítette meg a Vranjei Áramszolgáltatót és a Szerbiai Villanygazdaságot (EPS). Az eddigi nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsítottak többféle módon lopták az áramot, magyarázta Stefanović, hozzátette, hogy minden gyanúsított ellen bűnvádi feljelentést tesznek. A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy az akció során Preševóban az egyik házban engedély nélkül tartott pisztolyt találtak öt tölténnyel, Bujanovácon pedig 26,06 gramm kábítószert.

Zvonko Nikolić, az EPS bujanovaci részlegének igazgatója a témával kapcsolatban már korábban elmondta, hogy a szóban forgó környéken az elhasznált villanyáram nagyjából felét lopják a polgárok. A legnagyobb visszaélések a téli hónapokban vannak, amikor – ha az ember végignéz a településen, látja, hogy – csak néhány ház kéményéből jön füst, a többi házban árammal fűtenek, fizetni azonban nem fizetnek érte, mesélte Nikolić, aki megerősítette, hogy az EPS munkatársainak életveszélyes kaland bármilyen áramlopásos esetben eljárni, hiszen szinte törvényszerű, hogy az ellenőrzött polgár bántalmazza, vagy bántalmazni kíséreli meg őket.

Az EPS szerint a preševóiak és a bujanovaciak nagyjából kétmilliárd dinárral tartoznak az elhasznált villanyáramért. Az ország délkeleti régiójában állítólag 30 milliárd dinárt tesz ki a lakosság tartozása. Összehasonlításképpen: az EPS újvidéki részlegéhez tartozó területen 97 százalékban valósul meg az elhasznált villanyáram megfizettetése.