2024. március 28., csütörtök

A ligások rendkívüli választásokat követelnek

Vass Tibor (VSZL): Tudja-e Aleksandar Vučić, hogy mit tesznek a haladók Nagybecskereken?

A Szerb Haladó Párt nagybecskereki városi bizottságának a feloszlatását, a képviselő-testület feloszlatását és a kényszerigazgatás bevezetését, majd pedig rendkívüli választásokat követel a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki városi bizottsága. A ligások szerint csak így lehet megállítani a Béga menti város hanyatlását, amelyet „tehetetlen és elhasznált politikusok csoportja vezet, akik maguk sem tudják, hogy hány pártot cseréltek, csakhogy megkaparinthassák a hatalmat”.

Vass Tibor, a párt képviselői csoportjának alelnöke szerint a helyi hatalom kétévi ténykedése semmi jót nem hozott a nagybecskerekieknek. Tegnapi sajtótájékoztatóján feltette a kérdést az SZHP belgrádi Végrehajtó Bizottságának: Vajon tudja-e Aleksandar Vučić, hogy mit tesznek a haladók Nagybecskereken?

– A nagybecskereki „haladó” hatalom az elmúlt két év alatt a költségvetés terhére pakolta pártjának több mint 350 tagját, akik egymás „hegyén-hátán” ülnek a városháza irodáiban, közben pedig semmit nem dolgoznak. A helyi parlament elnökének nemcsak helyettese van, hanem három segédje is. Mint a húszmilliós New Yorkban. A városházi székek hiányában a helyi hatalom új közvállalatok létrehozásába fogott. Az egyik a Természetvédelmi Rezervátum, amely jelenleg két fáról visel gondot, mivel a vidék többi természeti kincse tartományi vagy köztársasági védelem alatt van. A másik újonnan alapított közvállalatra pedig az összevont számlázási rendszert akarják bízni, amit már (évtizedek óta) egy meglévő közvállalat szolgálata végzi. De ez még nem minden: a napokban kinevezték a Városi Tanács újabb két tagját. A testületben most 11-en vannak, ami a törvényben megszabott maximális létszám. Közben a különböző bizottságokra évente 7,5 millió dinárt költenek, szolgálati kocsikat vásárolnak a mezőőr-szolgálat részére, amely csak papíron létezik. A polgármesteri hivatal reprezentációs költségei pedig magasabbak a város minden művelődési intézményének az éves költségvetésénél, beleértve a foglalkoztatottak fizetését is. Közben beruházók nincsenek, kölcsönökből javítgatnak néhány utcát – mondta többek között Vass Tibor.