2024. március 29., péntek

Phenjan rakétákkal segíti a Hamászt?

Nem győzik számolni az illetékesek az Észak-Koreából indított rakétákat, olyannyira megszaporodtak a kilövések az utóbbi időben. A kommunista ország évek óta rendszeresen hajt végre rakétakísérleteket, de 2014-ben különösen kitett magáért: minden eddiginél többször indított rakétát. Az idén már tizenhat kísérletet hajtott végre, amelyek alkalmával összesen mintegy száz rakétát lőtt ki.

A diktatórikus és a világtól elzárkózott ország hallgat, nem közli senkivel az egyre gyakoribb „lövöldözés” célját. A külföldi katonai elemzők ezért csak találgatják annak okait. Több szakértő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az észak-koreaiak időnkét terrorszervezeteknek tartanak bemutatót ebből a fegyvertípusból. Nem kizárt, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász palesztin mozgalom, amelyet sok ország az iszlamista terrorista szervezetek közé sorol, szintén Észak-Koreából szerezte be rakétái egy részét.

A kommunista állam ugyanis jó viszonyt ápol a Közel-Kelet több szélsőséges szervezetével, és üzletelnek is egymással. Ez sokszor annyiból áll, hogy Phenjan titokban fegyvereket ad el nekik. Rendszeres ügyfele a Hezbollah és a Hamász is, amely az utóbbi időben komoly problémával találta magát szembe: rakétái július eleje óta vészesen megfogyatkoztak. Azóta, hogy elkezdte lőni Izraelt, amire válaszul a zsidó állam hadserege kiterjedt hadműveletet indított a Gázai-övezetben uralkodó szélsőséges palesztin szervezet ellen.

Bár tegnap 72 órás tűzszünet lépett életbe, a Hamász igyekszik pótolni az Izrael ellen (közel egy hónap alatt) bevetett rakétáit. Nemrég szerzett szíriai rakétákat, amelyekkel Jeruzsálemet, Haifát és Tel-Avivot is képes támadni, de újabb tartalékokat is fel akar halmozni.

Tekintettel arra, hogy egyelőre szó sincs palesztin–izraeli megbékélésről, a Hamász az észak-koreai rezsimtől ismét vásárolna fegyvereket, állítólag több százezer dollárért. Az üzletet alighanem egy libanoni cég bonyolítja. Hírek szerint egy észak-koreai rakétaszállítmány, amely korszerű kommunikációs eszközöket is tartalmaz, már úton van.

Először öt éve derült fény arra, hogy Phenjan titokban fegyvereket szállít a Közel-Keletre. Az ügyletről úgy szereztek tudomást mások is, hogy 2009-ben Bangkokban kényszerleszállást hajtott végre egy katonai szállító gép, fedélzetén 35 tonna fegyverrel. A rakományt Észak-Korea közel-keleti iszlamista szervezeteknek szánta.

Izraelben azt gyanítják, hogy Phenjan egyéb módon is segíti a Hamászt: például alagutak építésében, ugyanis ebben Észak-Koreának több évtizedes tapasztalata van. A palesztin alagutak a Gázai-övezetben főleg arra szolgálnak, hogy a Hamász emberei azokon keresztül szivárogjanak be Izraelbe, és – Egyiptom irányából – fegyvereket juttassanak be rajtuk a saját területükre.