2024. április 16., kedd

Káosz a felhőszakadás után

Loznica központja víz alatt, Kosjerićen pedig rosszabb a helyzet, mint májusban volt

Kedden este újból leszakadt az ég Szerbiában, szinte az ország teljes területén esett az eső, a leghevesebben Kragujevacban, Čačakban, Ivanjicában, Pribojban, Užicében, valamint Szabadkán és Apatinban. Néhány óra leforgása alatt ezeken a helyeken négyzetméterenként 50 liter eső esett. A napok óta tartó vihar miatt a hegyvidéki területeken egyre több záporpatak keletkezik és áraszt el maga körül mindent. Loznicában a Štira patak három perc alatt lépett ki a medréből elárasztva a város központját. A város rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskara rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el. A kiömlő patak elárasztotta és kiütötte az Elektropodrinje egyik trafóállomását is, amelynek következtében 950 személy marad áram nélkül az éjjel. A trafóállomást homokzsákokkal igyekeztek megvédeni. Az áramszolgáltató szerint a májusi árvíz előreláthatóbb volt, a kedd esti ár azonban villámgyorsan jelent meg.

– A víz betört a Banja Koviljača rehabilitációs kórházba, valamint víz alá került a Badanja gyógyfürdő is. A víz elsodorta szinte az összes hidat, amelyek a Paskovac patak felett íveltek át, valamint elmosta Cernica folyó fölé állított ideiglenes hidat is. A régi hidat a májusi árvíz sodorta el. Az áradásban 100 ház került víz alá – számolt be Dragoslav Dobrić, a loznicai városi képviselő-testület tagja.

Banja Koviljačában egy férfi életét vesztette, amikor lement a pincébe becsukni az ablakot, mert a hirtelen feltámadt záporpatak betört a pincébe. A víz olyan gyorsan ömlött be a házba, hogy a férfit nem lehetett megmenteni, a kiérkező mentősök csak a halál beálltát állapíthatták meg. Az erős széllökések és villámlások következtében rövid időre áram nélkül maradt Užice, Valjevo, Kruševac egy-egy városrésze, Arilje pedig egy órára teljesen elsötétült. A villámlások országszerte több magasfeszültségű távvezetéket is tönkretettek, így néhány falu is áram nélkül maradt az éjszaka folyamán.

– Kosjerić községben most rosszabb a helyzet, mint májusban volt. Pár napja szinte folyamatosan esik az eső, és már 20 ház víz alatt van – nyilatkozta Milijan Stojanić polgármester.

A beszámolók szerint olyan településrészeket is elért az ár, amelyeket a májusi árvíz megkímélt, és olyan családi házak is víz alá kerültek, amelyek már májusban is megrongálódtak. A szerbiai katonaság egységei szerdán érkeztek meg a községbe és kezdték meg a mentési munkálatokat. Az ítéletidő Seče Reka, Godočevo, Makovište és Varda falut sújtotta a leginkább. Az átázott föld miatt több földcsuszamlás keletkezett, amelyek elzárták a külvilágtól Godečevot, valamint elsodortak több nagyfeszültségű távvezetéket. Seče Reka település lakói szerint 40 éve nem láttak ekkora árvizet. Miodrag Nikolić háza, amelyet a májusi árvíz sem kímélt, most három nap alatt kétszer került víz alá.

– Május óta senki sem jött ki megkérdezni, hogy miben segíthetne. Május 14-e óta több ízben kértük a községet, hogy kotorja ki a patak medrét, de csak most jöttek ki, miután újból víz alá kerültek a házaink – panaszolta Nikolić.

A községben az esőzés, az áradás és hirtelen megjelenő záporpatakok miatt folyamatosan szakadozik az áramszolgáltatás, valamint a vízellátás is bajban van, mivel a források, amelyekből kinyerik a vizet, az áradások miatt zavarosak.

Szabadka egyes részein borsónagyságú jégeső esett, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz pedig fennakadásokat okozott a város közlekedésében. Az esővíz-elvezető csatorna most sem tudta elvezetni a nagy mennyiségű vizet, amely elárasztotta az aluljárókat és néhány utcát is.

Az esővíz-elvezető csatornák Apatinban sem tudtak megbirkózni a hirtelen érkező csapadékkal, ennek következtében az utcára kitörő víz több házat elárasztott.

Miközben több olyan családi ház került újfent víz alá, amely a májusi árvizek során már megrongálódott, a szerb kormány megkezdte a májusban árvízkárokat szenvedettek számára átutalni a lakásfelújítási támogatásokat. Mint azt Marko Blagojević, az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda vezetője kijelentette, 39 végzést kapott kézhez az iroda, mindegyiket Obrenovacról küldték. Hozzátette, hogy a felújítási program 5 támogatási kategóriát állapít meg, az első 120 ezer dinárra, a második 200 ezer dinárra, a harmadik 250 ezer dinárra, a negyedik 350 ezer dinárra, az ötödik pedig 600 ezer dinárra jogosít fel. Obrenovacról zömében negyedik és ötödik kategóriás végzések érkeztek.

Az újságírói kérdésre, hogy eddig miért csak 13 község adott át végzéseket, és miért csak 300-at, az irodavezető azt válaszolta, hogy polgármesteri hivatalok temérdek technikai problémával szembesültek, és a kormányiroda igyekszik a tőle telhetően mindenben segíteni nekik.

– Kapcsolatban állunk a polgármesteri hivatalokkal. Van, ahol technikai gondok vannak, van, ahol pedig kevés a hivatalnok. Obrenovacon ez utóbbi okozta a problémákat – mondta Blagojević.

Az obrenovaci tüntetőkkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kérdéses városrész lakói két támogatást kapnak majd, egyet a szerb kormánytól, egyet pedig az Európai Uniótól.

– Lehet, hogy nem hiszik el ezt a polgárok, hiszen sok idő eltelt már május óta, de amint egyenként megtörténnek majd az átutalások, alábbhagynak a tüntetések is. Ha nem így lesz, akkor valami más állhat a tüntetés hátterében – vélekedett az irodavezető.

Mint ismeretes, az obrenovaci polgárok pénteken kezdtek tiltakozásba a segélyek átutalásának lassúsága miatt. A tüntetők a hétvégén eltorlaszoltak két hidat, szerdán pedig a polgármesteri hivatal elé vonultak ki.

Milojčić Kena, Smederevska Palanka polgármestere ugyanakkor nyílt levelet tett közzé, amelyben azt írja, hogy Marko Blagojević nyilatkozata, mely szerint az önkormányzatok lassan küldik a végzéseket, hazugság. Kiemeli, hogy az önkormányzat rendesen végzi a munkáját, ám a kormányiroda olyan utasítást adott át számára, amelyben azt kérik, hogy napi 15 végzésnél többet ne küldjenek át az irodának. Az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott iroda közleménye szerint arra utasították az önkormányzatokat, hogy napi 20 végzésnél többet ne továbbítsanak, mivel a végzések jogosságát terepen is ellenőrizniük kell, nehogy „rossz kezekbe” kerüljenek a támogatások. Kiemelik, hogy az általuk meghatározott dinamika szerint nyolc nap alatt 6400 végzésnek kellett volna megérkeznie, de ehelyett csak 344-et kaptak kézhez.