2024. március 28., csütörtök

Óriási a bíróhiány

A szerbiai bíróságokon megközelítőleg 200 bíró hiányzik, ebből a számból csak 160 az alapfokú bíróságokról, nyilatkozta kedden Dragomir Milojević, a Legfelsőbb Semmítőszék és a Bírósági Felső Tanács elnöke. Hozzátette, hogy csak akkor tud majd pontos adatot szolgálni, miután a bíróságok elnökei elküldik az általuk elnökölt bíróságról szóló elemzést a Bírósági Felső Tanácsnak.

– A bíróságok elnökeinek kiadtam feladatba, hogy készítsenek elemzést az általuk elnökölt bíróság helyzetéről. A jelentések alapján a Bírósági Felső Tanács megállapíthatja majd, hogy mely bíróságon hány bíró hiányzik – mondta Milojević.

Szavai szerint a bíróknak már rég el kellett volna készíteniük az elemzéseket, az alapfokú bíróságok bíráinak megválasztásához ugyanis sokkal több idő szükséges, mint a felső bíróságok vagy a fellebbviteli bíróságok esetében. Hozzátette, hogy a magasabb rangú bíróságokba való bírák megválasztása esetében nem szükséges a jelöltekkel interjúkat készíteni, ismerik ugyanis munkásságukat, az alapfokú azonban bíróságok esetében más a rendszer. Mint megjegyezte, az alapfokú bíróságokra jelentkezők esetében nem ismerik a munkaeredményeket, ezért interjúkat kell készíteni velük, hogy kiválaszthassák a legjobb jelöltet.